Svar på insändaren "Laga sjukhusmaten lokalt" den 19/11.
Fleximat infördes på Nyköpings lasarett i februari 2020. Patienterna är nu mer nöjda med måltiderna, upplever bättre service och äter mer vilket påverkar deras nutritionsstatus positivt. Matsvinnet har dessutom minskat med cirka 80 procent.
Konceptet med fleximat betyder att det finns ett brett utbud av maträtter och måltider att välja på. Patienterna kan äta när de är hungriga utan att behöva passa bestämda tider.
Köken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset är gamla, slitna och kan inte anpassas till produktion av fleximat utan mycket omfattande och kostsamma ombyggnationer.
Att införa fleximat i hela länet, med produktion i Nyköpings helt nya kök, innebär en förbättrad måltidsupplevelse för patienterna på alla somatiska sjukhus. Eftersom maten distribueras kall behövs färre transporter per vecka.
Utbildade måltidsvärdar har en nyckelroll i fleximatskonceptet. De ansvarar för hela måltidsprocessen under dagen och möter patienten i samband med serveringen. Det innebär att stor omsorg och service kan ges vilket är en nyckelfaktor som förhöjer hela måltidsupplevelsen.