Föräldrarna borde ha bättre koll

En skribent tycker att invånarna i utsatta områden måste själva göra vad de kan för att komma åt ungdomsbrottsligheten.

En skribent tycker att invånarna i utsatta områden måste själva göra vad de kan för att komma åt ungdomsbrottsligheten.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Insändare2022-02-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan dagligen pratas och diskuteras kriminaliteten i tv och media. Som en röd pesttråd har den tagit sig in överallt i samhället. Gängkriminaliteten söndrar samhället och skapar en djup segregation. Invånarna i de utsatta områdena måste göra vad de kan för att komma åt ungdomsbrottsligheten. Ungdomar som är mellan 12 och 19 år bor i regel hemma och föräldrarna borde därför ha bättre koll på dem.

Brå redovisade nyligen statistik över ungdomsrån sedan 2015 där förövarna uteslutande var ungdomar med utländsk härkomst. Rånbytet består ofta av klockor telefoner, pengar och fina kläder. Jag tycker att föräldrarna borde reagera över att deras barn har saker som föräldrarna inte har köpt.

Man kan inte skylla på att man saknar arbete, eller bor i utsatt område. Skolan är gratis, maten likaså och sjukvård och tandläkare, är gratis upp till en viss ålder. Samhället erbjuder all tänkbar hjälp så alla måste dra sitt strå till stacken. Ska samhället kunna lösa problemen krävs att politiker och media lägger korten på bordet och talar om sanningen hur obehaglig den än kan vara. Ta hänsyn till offren och till alla människor som sköter sig.

Utvisa personer som fått en sådan dom, även om de riskerar påföljder. De får stå sitt kast.
Andra länder i EU kan återkalla medborgarskap och vara betydligt tuffare mot kriminella. Det måste även Sverige kunna vara.