Förändring krävs – fossila kraftkällor ska bort

Vad är alternativet till att få fram mer EL om inte vindkraft får byggas här?  Skriver Mihkel Nömm.

Vad är alternativet till att få fram mer EL om inte vindkraft får byggas här?  Skriver Mihkel Nömm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2020-12-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående replik "Lyfter Miljöpartiets vingar upp till himlen?" Publicerad 16/12. 

Den som läser repliken finner att motståndaren till vindkraft och medlem i nätverket miljövänner för kärnkraft Arne Lövgren Strängnäs finner det negativt med flödande energi. Ungas insikt om att vi kollektivt håller på att ta död på mänskligheten och jorden kräver handling. Vid någon punkt måste vi inse att energiproduktionen behöver förändras. 

Fossila kraftkällor ska bort. Vindkraften har en liten miljöpåverkan och är den kostnadsmässigt billigaste lösningen. Verk med tornhöjd över 100 meter producerar mint 8 GWh el om året till en kostnad under 40 öre/KW. Den förnuftiga solpark som skall installeras på sopstation i Eskilstuna täcker 11 Ha motsvarande 17 allsvenska fotbollsplaner och producerar 2 GWh el under ett år. Vilket skall jämförelse med de i Södermanlands län 2019 byggda 8 vindkraftverk som årligen tillsammans ger 14 GWh el.


I framtiden kommer allt mer att drivas med el, ståltillverkning och transporter elektrifieras. Kol, olja och naturgas skall bort, vätgas och el skall in. Elbehovet kommer i Sverige att stiga från dagens 140 TWh till 200 TWh. Vi vet att de allt mer sönderrostade kärnkraftsreaktorerna har ett slutdatum. Den sjätte atomreaktorn stängs av nu vid årsskiftet. I norra Sverige med sitt stora elöverskott, som vi här är beroende av, byggs vindkraft 100 mil bort från oss som vida överstiger effekten av den stängda reaktorn.
Vad är alternativet till att få fram mer EL om inte vindkraft får byggas här? 
För övrigt så går det mesta att återanvändas av ett skrotat vindkraftverk efter 20/25 års drift.