FörbÀttra kvalitén pÄ skolmaten

Signaturen Matkritisk har synpunkter pÄ skolmaten i StreÀngnÀs. PÄ bilden pasta med rÄ tomatsÄs och burrata.

Signaturen Matkritisk har synpunkter pÄ skolmaten i StreÀngnÀs. PÄ bilden pasta med rÄ tomatsÄs och burrata.

Foto: Janerik Henriksson/TT

InsÀndare2023-10-05 06:01
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi lĂ€ser om att SD föreslĂ„r att införa köttbullar och makaroner pĂ„ skolmenyn varje dag sĂ„ att eleverna kan Ă€ta sig mĂ€tta och orka med skoldagen. Ganska drastiskt men kanske en sista utvĂ€g. MĂ„ltidschefen ser det som en inbjudan till dialog och att nu ska Ă€ntligen barnen tillfrĂ„gas, med hjĂ€lp av kommunens lokala barnombudsman. Med andra ord - skolmaten i StrĂ€ngnĂ€s har stora problem. Detta Ă€r inget nytt och det har debatteras i mĂ„nga Ă„r. Varför kommer vi ingen vart? Varför Ă€r elever och förĂ€ldrar missnöjda med kommunens storkök? Jag har sagt det förr och sĂ€ger det igen - dĂ„lig kvalitĂ© pĂ„ maten. 
Om man ska följa klimatmĂ„l och dĂ€rför vĂ€ljer att servera mer vegetariskt sĂ„ mĂ„ste det vara god och vĂ€llagad mat om man ska fĂ„ barn att Ă€ta. 
TyvĂ€rr faller det pĂ„ just den punkten. Varje vecka hörs synpunkter kring smaklösa rĂ€tter, överkokta eller ej fĂ€rdigkokta tillbehör (ex potatis och pasta), konstig konsistens och ett torrt och snĂ„lt utbud. Till korvstroganoffen serveras matvete istĂ€llet för ris vilket Ă€r en besvikelse för mĂ„nga. KlimatmĂ„l i all Ă€ra men om barn inte Ă€ter maten sĂ„ blir det ett annat problem. MĂ„ste exempelvis riset tas bort helt? Den mat som serveras Ă€r ofta inte den mat som barnen Ă€r vana vid och som Ă€ts hemma i familjen. Ja vi behöver Ă€ta mer vĂ€xtbaserat (jag gör det sjĂ€lv) men de flesta yngre barn Ă€ter inte sĂ„ och det Ă€r ofta generellt svĂ„rt att fĂ„ dem att Ă€ta allt. Ska det verkligen vara skolans uppgift att uppfostra dem i ett nytt sĂ€tt att Ă€ta? PĂ„ bekostnad av att de inte fĂ„r i sig tillrĂ€ckligt med energi för att orka skoldagen. Kanske vore det lĂ€mpligare att införa denna typ av kost pĂ„ gymnasiet som tidigast? Det krĂ€vs en mognad för att ta till sig vissa smaker, konsistenser och produkter. 
Redan före införandet av den mer vÀxtbaserade kosten fanns dock problemet med den bristande kvalitén. De skolor som hyllas för sin mat Àr de dÀr maten lagas pÄ plats. DÀr erbjuds ofta flera rÀtter med bÀttre rÄvaror och det Àr vÀllagat och frÀscht. Storkök Àr inte det optimala och hÀr behövs mer entusiasm för maten samt mindre slarv med hur den tillagas, speciellt som den ska transporteras. Kommunen behöver se över detta samt sÀtta till mer pengar för mÄltider och dess rÄvaror. StrÀngnÀs har lÀnge legat bland de lÀgsta nÀr det gÀller hur mycket (= lite) pengar man lÀgger pÄ skolmaten bland kommuner i landet. NÀr kommer prioriteringen och förÀndringen?

Matkritisk