Förbjud hyrvarianten av elsparkcyklar!

Dumpade elsparkcyklar. BIlden är från Eskilstuna.

Dumpade elsparkcyklar. BIlden är från Eskilstuna.

Foto: Madelene Hergils

Insändare2024-10-02 05:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi människor hade varit ansvarstagande och fått lära oss att vi ska sköta våra åtaganden borde det vara en mycket bra idé att man kan hyra en batteridriven sparkcykel. Man betalar, hämtar sin cykel och när hyrtiden är slut lämnar man den på en avsedd plats där nästa kan hyra den.

Men nu är människan inte inlärd att göra så. Hur många är det som sköter sina åtaganden?

Hur många går in i butiken igen om en matvara blev kvar i varuvagnen och betalar för den? Inte många. De gömmer undan den och åker hem.

Hur många skulle gå till polisen om de hittade en plånbok eller pengar någonstans? Inte många.

Vi ser bara alla som kör för fort, och inte respekterar trafikregler. Tänk er tanken att alla bilar skulle ha en sändare så polisen skulle kunna gå in när som helst och kolla hastigheten från en central via satellit. Där polisen kan följa trafiken via bilder och samtidigt läsa av bilens hastighet. Oj, vad många miljarder staten skulle få in i böter. Böter för hög hastighet, inte stanna vid stopptecken, kört mot rött, kört om vid omkörningsförbud... Kan hålla på en stund men ni förstår nog.

Nej människan skiter i att sköta sina åtagande så fort som hon kan. Så då är hyrsparkcyklar en dålig idé. 

Dessa människor skulle aldrig kasta sin egenägda sparkcykel på samma sätt, så tillåt bara egenägda och förbjud hyrvarianten!

Människorna är inte mogna att ta det ansvaret. Det har de bevisat med all tydlighet.

Och vi kan inte enbart skylla på ungdomar. Det är personer ända upp till högre medelåldern, alltså upp till 60-åringar, som man sett köra dessa hysparkcyklar.