Slutreplik hur vi utvecklar en human, restriktiv narkotikapolitik
Utifrån en replik av Johan Svensson den 12/8 konstaterar jag att även en organisation som sedan sin start haft avkriminalisering av narkotika som mål skriver att mina påståenden till viss del stämmer. Det är rätt talande för den osäkerhet som råder. Det handlar om att avkriminalisering riskerar konsumtionsökning samtidigt som det inte tycks vara faktorn som minskar dödligheten.
Mitt påstående bygger bland annat på den statliga utredning som Norge nyligen gjort. Dess genomgång av internationella studier visar, utifrån det jag kan tolka, att det idag inte finns tillräckliga empiriska belägg för att utesluta en konsumtionsökning. Norska Folkhälsoinstitutet tycks dela den uppfattningen och pekar på att de studier som finns i utredningen har betydande metodiska svagheter.
Svensson menar dock att min bild är onyanserad och att jag bortser från en nyligen publicerad rapport av finska motsvarigheten till folkhälsoinstitut, THL, som visar att överdosdödligheten minskar vid avkriminalisering. Vi har dock tittat på den rapporten och kan konstatera att dess slutsats bygger på felaktiga antaganden. De visar på en stor nedgång för Portugal från 318 döda 2000 till 22 döda 2013. Det beror dock på att de ändrat mätmetod under åren. Jämförande siffror är 52 döda år 2000 och 51 döda 2017, det vill säga i princip oförändrat. Rapporten jämför dessutom dödstal mellan länder, vilket är olämpligt då mätmetoderna mellan länder skiljer sig mycket åt.
Istället behöver vi titta på åtgärder för att få ner såväl konsumtionen som dödligheten. Till exempel genom förebyggande och vårdkedja.