Vår tidigare svenska statsminister Reinfeldt med sin ”vapendragare” Borg avskaffade i stort det svenska försvaret, som han i tv kallade ”särintresse”. Hans nytillträdde försvarsminister, som var reservofficer, avgick med anledning av de dramatiskt stora minskningarna i budgeten för försvaret. Alla atombombssäkra skansar i vår skärgård revs (bland annat). Miljardinvesteringar förstördes och skulle i dag dels kosta minst en nolla mer att återställa och dels ta lång tid.
Att i dag lura svenska folket med att vi har ett fungerande försvar mot Ryssland är möjligen begripligt ur psykologisk synvinkel, men samtidigt oansvarigt mot folkets rätt att få veta ”sanningen”. Som ju uppenbarligen är att vi rent militärt inte har ett försvar som räcker för att försvara oss mot en stormakt. Eftersom vi inte är medlemmar i NATO, så har vi inte heller några garantier att få någon hjälp därifrån i händelse av fientligt anfall. I det fall Gotland skulle invaderas av ryska trupper, så skulle det naturligtvis bli stor uppståndelse överallt. Många krissamtal i hela världen, men inte självklart någonting annat.
Ryssarna skulle stanna så länge de ville på Gotland och kanske gå längre. De betraktar ju Östersjön som deras! Vi har nu en hel värld som har flera gemensamma problem: överutnyttjande av jordens tillgångar, som skapat akuta miljöproblem, risk för kärnvapenkrig och, inte minst, en grasserande pandemi. Att i detta läge notera cyberattacker och militära truppförflyttningar mot andra länders gränser skapar en formidabel osäkerhetskänsla hos alla självtänkande individer. Det enda vi kan göra i den pågående krisen är att hålla ihop – i stort och smått.
Den politiska ”pajkastningen” före valet betyder, som vanligt, ingenting i sak. Men den påverkar många tittares känslor och polariseringen i samhället. Vilket bör undvikas när vi har en pågående akut kris i landet. Vi får lära av vårt grannland Finland, som håller ihop som nation mot alla typer av faror. De kan också på kort tid mobilisera 200 tusen utbildade och militärt förberedda personer. Vad har vi?