Forskningen om vargen är spekulativ och osäker

Inte många vargar har dödats illegalt i Sverige, skriver signaturen "Kontrollera forskningen".

Inte många vargar har dödats illegalt i Sverige, skriver signaturen "Kontrollera forskningen".

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2024-11-27 19:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel i Eskilstuna-Kuriren tidigare i november anser en etolog att vi har en förhållandevis stor illegal jakt i Sverige. Som grund för det hänvisar hon till en forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet som konstaterade att 24 procent av vargarna försvann spårlöst under 2017. Slutsatsen blev att forskarna enligt etologen trodde att större delen av försvinnandet berodde på illegal jakt. Sannolikt hänvisar hon till Grimsö i Lindesberg, den enda platsen där ett par anställda har forskat om vargen i ett flertal decennier. Stationen är den plats som dominerat synen på varg och tyvärr kommit att förse rovdjursföreningar med argument. Resultatet av deras utredning blev att 24 procent av vargarna som dör i Sverige varje år dödas under illegal jakt.

Normalt sker forskning av många forskare parallellt, vilket gör att ideér och hypoteser testas mot varandra. Det leder forskningen framåt. Svensk vargforskning har dessvärre inte den möjligheten vilket är en stor begränsning.

Men nu har JRF (Jägarnas riksförbund) bildat ett vetenskapligt granskningsråd som är mycket kritiskt till Grimsöforskarnas arbete efter att ha nagelfarit deras forskningsmetoder, hypoteser och slutsatser. Den första rapporten från det vetenskapliga granskningsråd som förbundsstyrelsen har bildat presenteras nu. Rapporten, vars huvudförfattare är professor emeritus Gert Ragnarsson, handlar om Grimsöforskarnas uppgifter om den – enligt dem – ökande illegala vargjakten i Sverige.

Vetenskapliga rådet blev överraskat av resultatet. Vi hade inte förväntat oss att underlaget till Grimsöforskarnas beräkningar skulle vara så extremt osäkert, uppger Ragnarsson. Vi hade inte heller förväntat oss att forskarna trots det skulle dra så långtgående och spekulativa slutsatser.

Rådet anser att Grimsöforskarna har bortsett från att vargar är kraftigt revirhävdande och därmed kan döda främmande vargar. Ju fler vargar och ju tätare det är mellan reviren, desto fler vargar dör i konflikter med andra vargar. Vargar skadas ofta och kan söka skydd som gör att de inte hittas och eventuella radiosignaler avskärmas. I Södermanland lär revirstrider och skabb ligga bakom vargdöd och få tjuvjägare har gripits.

Forskningsrådet önskar att rapporten verkligen läses av allmänheten, politiker, beslutsfattare och finansiärer och blir mer kritiska till vilken information de ska ta till sig och stödja.

Hur många vargar dödades då illegalt under den studerade perioden, som sträcker sig över tjugo år? Mindre än en procent av alla vargar som har levt eller dött i Sverige, anser rådet, om man går på säkert illegalt dödade vargar, eller vargar som via olika fynd förmodas vara illegalt dödade.

Forskaretik och konkurrens efterlyses i vargfrågan.