Förstör inte jordbruksmarken kring Gunnarskäls gård

Jag känner spontant en mycket stor oro efter att ha läst artikeln om kommunens planer för en del av Gunnarskäls gård, skriver Peter Lorin, Torshälla.

Jag känner spontant en mycket stor oro efter att ha läst artikeln om kommunens planer för en del av Gunnarskäls gård, skriver Peter Lorin, Torshälla.

Foto: Joakim serrander

Insändare2021-10-01 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag känner spontant en mycket stor oro efter att ha läst artikeln om kommunens planer för en del av Gunnarskäls gård i Eskilstuna-Kuriren.(24/9).

Jag är medveten om att Gunnarskäls gård belägen mellan Torshälla och Folkesta/Hällby om ca 517 hektar jord och skog inköptes av Eskilstuna kommun redan ca 1970. Gården bebos, drivs och arrenderas sedan dess av samma familj.

Ospecificerade exploateringsplaner för en del av fastigheten har funnits sedan dess, men när dessa nu uppenbarligen har re-aktiverats av kommunen att döma av EK:s artikel, finner jag dessa planer djupt olyckliga och bekymmersamma!

Det storskaliga jordbrukslandskapet norr om E20 vid Folkesta har en oerhört stor betydelse för landskapsbilden i ett område som i övrigt under de senaste ca 50 åren utsatts för en genomgripande exploatering vad gäller markanvändning och rivna byggnader.

Förutom behovet att för framtiden så långt som möjligt skydda bördig och synnerligen värdefull jordbruksmark från exploatering finns alltså ett starkt skäl att även skydda den nuvarande landskapsbilden i området.

Som framgår av en ny LRF-rapport (19.9.2021) har Sverige idag som helhet förlorat ca 25% av den totala jordbruksmarken år 1920, då den nådde sin största utsträckning.

Jordbruksmarken i Sverige är nu oroväckande nog nere på en nivå som motsvarar arealen på 1870-talet!

Detta är givetvis en fullständigt oacceptabel utveckling, som måste begränsas med tanke på Sveriges självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel och av övriga miljöskäl!

LRF-rapporten nedan tar också fasta på att Jönköpings kommun nyligen blivit Sveriges första kommun att uttryckligen skydda jordbruksmarken i kommunen.

I detta avseende har Eskilstuna kommun uppenbarligen mycket att lära!

Jag anser att det vore betydligt mycket bättre om Eskilstuna kommun kunde genomföra en markbytesaffär i någon form med markägaren Svenska Kyrkan, avseende den till Gunnarskäl direkt i väster angränsande, obebyggda skogsfastigheten Valtomta 1:6, alltså södra delen av "Gröndals-skogen" söder om nya motorstadion.

Den fastigheten erbjuder dessutom långt bättre naturliga förutsättningar för en direkt koppling till det nuvarande trafiksystemet i området, med möjlighet till direkt-anslutning till både E20 och riksväg 56 via trafikplats Gröndal.

Jag förutsätter att alla tänkbara lösningar prövas för att förhindra att Gunnarskäls gårds jordbruksmark för all framtid förstörs av kortsiktiga och storskaliga exploateringsplaner utan att alla möjliga alternativ först mycket noga undersöks!