Förtroendesvikt inför valet i höst

Trots alla frekventa analyser av röstfördelningen mellan våra riksdagspartier så lär avgörandet ske under de tre veckorna före valet i höst. Så skaffa tillgängliga partiprogram – och läs på! Skriver S:D.Daun.

Trots alla frekventa analyser av röstfördelningen mellan våra riksdagspartier så lär avgörandet ske under de tre veckorna före valet i höst. Så skaffa tillgängliga partiprogram – och läs på! Skriver S:D.Daun.

Foto:

Insändare2022-05-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mot bakgrund av de grundlagsvidriga överenskommelserna ”Decemberöverenskommelsen” och ”Januariöverenskommelsen” så borde det vara naturligt att fråga sig vilket politiskt parti vi kan lita på, det vill säga ha förtroende för att de håller sina löften, inför höstens val.

I dagens Europa (inklusive Sverige) pågår en ökad polarisering mellan fattiga och rika, vänster och höger, kriminella och hederligt folk. Pandemin, kriget i Ukraina och en påtagligt stigande inflation har pressat den ekonomiska tryggheten i alla länder. Sverige har i dag ett reellt krigshot dessutom, som kräver behovet av kompetens hos regering och riksdag. Strutsmentalitet håller inte längre. Var ska vi lägga vår röst i höst? Flertalet av alla röstberättigade känner inte till vad som står i partiprogrammet för det parti som de röstar på, vilka i många stycken har blivit förvillande lika. Och nästan inga har lästa alla partiers partiprogram. Så flertalet av rösterna i kommunal- och riksdagsvalen kommer från personer, som bryr sig föga om politik och röstar ”som vanligt” eller intuitivt.

Mellan 20 och 30 procent av väljarna har inte bestämt sig tre veckor före valet. Dessa röster kallas ”floating votes”. Partidebatterna före val är som regel en illustration av floskler, publikfrieri och falska löften. Hur många gånger har vi hört det där ”skola, vård och omsorg”?

Alltför få löften före valet genomförs av den valda regeringen efter valet. Vilket oundvikligen innebär att förtroendet för politikers löften är svagt. I nutida krisläge har vi inte längre råd med att låta partipolitisk populism och orealistiska löften styra våra val.

Vi behöver en stark, kompetent regering, som kan och vågar fatta viktiga, men kanske inte så populära, beslut för att ofta snabbt skapa kontroll över våra viktigaste nyckelområden: som sagt, skola, vård, omsorg och försvar – på allvar! För att kunna skapa ett jämställt och effektivt system för skolan och vården måste dessa styras direkt av staten. Kommuner och regioner saknar i dag den kompetensen. För närvarande sviktar mitt förtroende för alla politiska partier. Trots alla frekventa analyser av röstfördelningen mellan våra riksdagspartier och trots den påkostade reklamfilm som Socialdemokraterna sänder på TV just nu, så lär avgörandet ske under de tre veckorna före valet i höst. Så skaffa tillgängliga partiprogram – och läs på!