Fullmäktige beslutar i blindo om hemtjänsten

Insändare 2 april 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdagen den 29 mars beslutade kommunfullmäktige i Strängnäs att:

1. avveckla tillämpningen av lagen om valfrihetssystem (LOV), 2. upphandla delar av hemtjänsten enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Så, ”nu ska det bli åka av. Privata hemtjänstföretag ska få en verklig chans att spela roll i Strängnäs.” Det skriver Moderaterna i en debattartikel (2/3). Men möjligheten att välja hemtjänstutförare försvinner. Valfriheten är död.

Historien bakom beslutet är rörig. I underlaget stod först att lagen skulle avvecklas. Någon intelligent person konstaterade att en kommun inte hade möjligheter att avveckla en lag. Då ändrades formuleringen till att ”avveckla tillämpningen av lagen”. 

I den underliggande utredningen talats om att upphandla hemtjänst motsvarande en andel om ”50 % av volymen” hemtjänstanvändare. Enligt beslutet ska det nu upphandlas ”delar av hemtjänsten”. 

Vilka ”delar” av hemtjänsten ska upphandlas? Hemtjänsten består ju av ett antal delar, såsom, inhandla mat, laga mat, tilldela medicin, hjälpa till vid duschning, komma vid larm mm. Idag är det väl biståndshandläggare som bedömer vilka delar av hemtjänst som hemtjänstanvändare är i behov av?

Jag ber om ursäkt till alla er som blir direkt drabbade, hemtjänstanvändare och personer som utför hemtjänst. För er är det allvar, men det här är en politisk sörja som man inte kan låta bli att raljera över. Men det förefaller typiskt för styrande politiker och kommunala tjänstemän i Strängnäs. Den senaste tiden har vi exempelvis kunnat läsa i tidningen om socialkontorets olika blamage.

Beslut har nu fattats i fullmäktige, men ingen information om hur besluten ska genomföras och vilka konsekvenser det innebär för hemtjänstanvändare och personal. Både hos kommun och LOV-företag. Företag måste avvecklas, personal måste sägas upp eller byta arbetsgivare och hemtjänstanvändare som blivit kompis med hemtjänstpersonal får möta nya ansikten. Stor oro har skapats, så nu krävs konkreta besked ”pronto”!

Det här är ett mycket osäkert projekt, med få referenser. Den politiska majoriteten har tagit på sig ett stort ansvar. Tjänstemännen har misslyckats med att få ut effekt av tidigare förändringsprojekt, vilket konstaterats. Om så sker igen kan vi vara hänvisade till enbart kommunal hemtjänst och en socialistisk dröm går i uppfyllelse. Men dyrt blir det.

På riksplanet lovar Moderaterna att ”få ordning på Sverige”, vilket lokalt politiskt parti kan lova att få ordning på Strängnäs? 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa