Fuskande bolag ska inte sköta omsorgen

Omsorg om människor ska inte överlåtas till bolag som inte har koll. Skriver David Aronsson, Vänsterpartiet Strängnäs.

Omsorg om människor ska inte överlåtas till bolag som inte har koll. Skriver David Aronsson, Vänsterpartiet Strängnäs.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-03-06 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin replik den 24 februari sänker Lennart Nilsson nivån i vår LOV-debatt. Istället för att bemöta min kritik så hävdar han fake news.

Googla exempelvis “hemtjänstbolag fusk”. Jag har inte plats att lista nyhetsartiklarna jag läst om bolag med kvalitetsbrister, om fusk och olagligheter. “Kvalitén i hemtjänsten skulle höjas. Men nu larmas om ännu mer stress och om misstänkt fusk med tidrapporteringen” (Uppsala). “När fusket uppdagades hävde Järfälla och Upplands Väsby avtalen”. “Hemtjänstföretag stoppas efter tidsfusk” (Stockholm). “Anställda utnyttjas under slavliknande former i ett av Stockholms större hemtjänstföretag”.

I Strängnäs bröt ett bolag mot aktiebolagslagen när de inte begärde sig själva i konkurs, flera gånger. Ett annat hade 1,8 mkr i skulder hos Kronofogden, bland annat stora skatteskulder. Ägarna till det tredje bolaget hade nyligen konkursat två omsorgsbolag med miljonskulder och fått avtalet hävt i en annan kommun. Sedan år 2016 har det varje år varit flera bolag under avtalskravet på 65 % undersköterskor. Omsorg om människor ska inte överlåtas till bolag som inte har koll.