Gängen härjar fritt i Årby – var är kommunen?

Varför finns inte kommunen på plats i Årby efter klockan 16 utomhus där de flesta barnen finns? Det undrar insändarskribenterna "Vuxna som ser och är oroliga".

Varför finns inte kommunen på plats i Årby efter klockan 16 utomhus där de flesta barnen finns? Det undrar insändarskribenterna "Vuxna som ser och är oroliga".

Foto: Peter Larsson

Insändare2023-08-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gängen härjar fritt i Årby efter klockan 16. Springpojkar till kriminella rekryteras. Var är kommunen?

I Eskilstuna pågår en satsning som heter Trygga Unga. Denna satsning kostar skattebetalarna 35 miljoner kr. Man satsar också stora skattemedel på mötesplatser, bland annat i Årby. Samtidigt har 700 000 kr i extra i lovstöd utbetalats till olika föreningar för utomhusaktiviteter i Årby dagtid. Kommunens verksamhet håller till inomhus till kl 16. Men var är kommunen efter klockan 16!? 

Efter klockan 16 har fritidsgården vissa kvällsaktiviteter för en liten grupp ungdomar och då har man aktiviteter utanför Årby, Observera! Fritidsgården lämnar alltså Årby Kl 16 för aktiviteter utanför området med ett fåtal barn och ungdomar. Övriga hundratals barn i Årby överges och löper stor risk att ”tas omhand av” äldre kriminella i de rekryteringsprocesser som sker öppet efter klockan 16 och på helgerna när kommunen inte är på plats. 

undefined
Årby centrum i Eskilstuna.

Rekryteringen som sker utstuderat och organiserat av gängen går att se med blotta ögat mitt i Årby, där de äldre kriminella söker upp, skapar relationer och bekräftar dessa unga, något som kommunens personal borde göra istället. Men nej, kommunen sviker Årbys barn och unga när de lyser med sin frånvaro.

Vi undrar:

  • Hur arbetar kommunen med att sätta stopp för nyrekryteringen av unga kriminella i Årby?
  • Varför finns inte kommunen på plats i Årby efter klockan 16 utomhus där de flesta barnen finns – och varför sker aktiviteter inomhus?
  • Hur samarbetar kommunens olika verksamheter i Årby för barn och unga? 
  • Och vad är det som gör att kommunens verksamheter stänger ner hela sommaren efter klockan 16 på vardagar och är frånvarande på helgerna när behoven är större än någonsin? 

De föreningar och sommartorg som görs reklam för är på plats där endast vardagar till 16.00, med ett par undantag någon helg för fotbollsturnering (ordnat av föreningar, som i övrigt ska få en stor eloge för allt bra de gör). 

Vad skiljer Eskilstuna från andra kommuner som satsar på fritidsgårdar och andra aktiviteter under sommaren i utsatta områden? Eskilstuna som dessutom sticker ut kraftigt i brottsstatistiken borde ta sats, upprusta, visa mod och politisk vilja – och framför allt handlingskraft. 

Vad är det som gör att Eskilstuna kommun väljer att lägga benen på ryggen och fly när faran är uppenbar istället för att stanna kvar och värna barnens trygghet och säkerhet.