Gårdsförsäljning är förenligt med monopol

Av EU:s än så länge 28 medlemsländer så är det bara Sverige som har monopol på försäljning av starköl, vin och sprit. Skriver Bo Bergman.

Av EU:s än så länge 28 medlemsländer så är det bara Sverige som har monopol på försäljning av starköl, vin och sprit. Skriver Bo Bergman.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2020-11-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Gårdsförsäljning" är alkoholindustrins trojanska häst" den 30/10. 

För en tid sedan hade Maj Lis Lööw från IOGT-NTO ett debattinlägg. Där går hon till attack mot alkoholindustrin som hon menar använder gårdsförsäljning som täckmantel för något större. Hon hävdar vidare att gårdsförsäljning inte är förenligt med fortsatt monopol och hänvisar till två utredningar i ämnet som styrker hennes tes. Utredningarna spår ett förväntat ökat alkoholmissbruk och att gårdsförsäljning strider mot EU-rätten det vill säga en förväntad protest från EU.

Det enklaste vore att fråga EU direkt istället. För mig verkar utredningarna riggade för att ge önskat resultat. Tidigare eftergifter för EU har inte lett till den katastrof för folkhälsan som dysterkvistarna befarade. Att gårdsförsäljning inte är förenligt med fortsatt monopol stämmer inte heller trots utredningarna. Den 6/4 -19 hade Christofer Fjellner (M) fd EU-parlamentariker en debattartikel i SvD med rubriken "Gårdsförsäljning bör införas omgående." Det är bara att googla fram den för den som vill. Enligt honom är det fullt möjligt att låta vingårdarna bli ombud för Systembolaget även om det vore en typisk svensk lagomlösning. Om MLL anser att CF har fel så replikera gärna på hans inlägg. Jag kommer att läsa hennes replik. MLL nämner även Finland som ett icke jämförbart exempel. Bland annat att EU bara tillåter försäljning av vin bryggt på frukt och bär som är odlade norr om 60:e breddgraden. Till saken hör att hela Finland ligger norr om den gränsen. 

Av EU:s än så länge 28 medlemsländer så är det bara Sverige som har monopol på försäljning av starköl, vin och sprit och bara Finland som har monopol på försäljning av vin och sprit. Är det bara Sverige som fullt ut bedriver en ansvarsfull alkoholpolitik och bara Finland som delvis gör det? Till sist några ord om Systembolagets egen lobbyverksamhet. På timbro.se/smedjan finns åtskilligt att läsa i ämnet under rubriken "Systembolaget lobbade på Centerstämman". Inför riksdagsomröstningen om gårdsförsäljning hade Magdalena Gerger skickat brev till alla ledamöter och uppmanat dem att rösta nej. Ingår det i Systembolagets uppdrag att ha en politisk agenda?