Gårdsförsäljning leder inte till folkhälsokatastrof


I de flesta västländer är gårdsförsäljning helt naturligt, det borde det vara i Sverige också, anser Bo Bergman. Druvklasarna på bilden växer på Snårestad vingård utanför Ystad.

I de flesta västländer är gårdsförsäljning helt naturligt, det borde det vara i Sverige också, anser Bo Bergman. Druvklasarna på bilden växer på Snårestad vingård utanför Ystad.

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2021-12-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen har ett, i och för sig urvattnat, förslag till gårdsförsäljning av alkohol presenterats och genast ropar återigen dysterkvistarna och olyckskorparna "Vargen kommer". Det börjar kännas tjatigt att upprepa vad jag redan har skrivit i repliker till en uppenbart faktaresistent klagokör men vad har jag för val? 

Tidigare eftergifter för EU på området har inte lett till den folkhälsokatastrof som dysterkvistarna och olyckskorparna befarade. Vingårdarnas och mikrobryggeriernas framtida möjlighet att sälja direkt till kund står inte i strid med Systembolagets monopolställning eftersom det är juridiskt möjligt att låta vingårdarna och mikrobryggerierna bli ombud för Systembolaget.

Även om monopolet faller så kommer detta inte att leda till någon folkhälsokatastrof lika lite som tidigare eftergifter för EU har gjort det. Enligt en opinionsundersökning som LRF lokal mat och dryck låtit göra så är 8 av 10 tillfrågade för gårdsförsäljning. Endast 1 av 10 är emot. 

Att alkoholism förekommer och är ett problem är det få som förnekar. Att Systembolagets monopolställning skulle ha någon stävjande effekt på konsumtionen finns det emellertid anledning att ifrågasätta eftersom den oregistrerade konsumtionen är 22 procent enligt Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning. 

Systembolagets egen lobbyverksamhet och domstolsaktivism som går att läsa om på timbro.se/smedjan har ingenting med folkhälsa att göra utan är en ren och skär revirstrid. I de flesta västländer är gårdsförsäljning någonting helt naturligt och det finns ingen anledning till att det inte skulle vara det i Sverige också. Det är dags att prussiluskor och småpåvar slutar behandla vuxna människor som barn.