Gårdsförsäljning – nej tack

B Carlsson tycker att det skulle vara konstigt om gårdsförsäljning tillåts när WHO och världens länder vill minska alkholskadorna.

B Carlsson tycker att det skulle vara konstigt om gårdsförsäljning tillåts när WHO och världens länder vill minska alkholskadorna.

Foto: Johan Eklund / TT

Insändare2021-12-24 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gårdsförsäljning leder inte till folkhälsokatastrof. Detta uttryck kan, beroende på var hur man graderar dödsfall, vara riktigt. För den berörde och dennes anhöriga är döden en katastrof men är i det stora hela betydelselös.
Om man anser att 23 dödsfall per hundratusen invånare inte är någon katastrof så håller uttrycket. Om man anser att även några få ytterligare dödsfall inte är en folkhälsokatastrof så är ju uttrycket fullständigt korrekt. Men en dryck som i hela världen tar 3 miljoner liv varje år har jag svårt att se som hälsosam och en gårdsförsäljning är svår att förstå när WHO och världens länder kommit överens om att försöka åstadkomma en minskning.

Så gårdsförsäljning, nej tack för mig men jag blir näppeligen upprörd av folkhälsoskäl om det införs. Jag blir mer upprörd över de övriga följder som alkoholen orsakar och som säkerligen skulle öka vid gårdsförsäljning. Jag har arbetskamrater som hävdar att det största lugnet de upplevt inom sitt polisliv var när Systembolaget strejkade för många år sedan.