Ge ett omställningsbidrag till alla varje månad

Insändare 18 januari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det började kanske med ”Gula västarna” i Frankrike? Och nu upproret i Kazakstan, utlöst av en dubblering av drivmedelspriset. I Kazakstan har stadshuset och presidentens residens brunnit, och människor skjuts ihjäl på gatorna.

Det är fruktansvärda scenarier, men förståeligt att människor reagerar när priset på drivmedel eller el går upp, sedan kanske ner, och därefter höjs kraftigt igen.

En annan oro finns här i Sverige gällande elpriser. Många har under november, december och januari fått skenande ökningar av elräkningen. Man betalar kanske 10 000 kronor eller mer i månadsräkning för att hålla sitt hus varmt. Jag vet att det finns människor som sitter med koftor och sjalar och ändå fryser. I Sverige just nu.

Elfrågan måste lösas anser jag. Inte bara genom effektiviseringar och eventuellt omprioriteringar, utan även genom ekonomi och kapacitet ut till befolkningen i våra fyra elområden.

Men åter till drivmedlen. Koldioxidskapande bränslen har ingen ljus framtid. Vi kan inte fortsätta med ”business as usual” längre. Dessa bränslen måste fasas ut, i tillräckligt snabb takt.

Jag förordar Klimatsvarets förslag gällande koldioxidskapande bränslen. Dela ut ett omställningsbidrag varje månad till alla invånare. Mer till barnfamiljer och till dem som bor på landsbygden. Mest till glesbygden. Hela omställningsbidraget finansieras av en samtidig avgift på alla koldioxidskapande bränslen. Denna avgift höjs relativt snabbt, så att utdelningen/bidraget under en period kan vara hög, och möjliggöra att pengarna effektivt kan användas i hushållen just till omställning. Om förslaget genomförs skulle de flesta hushåll i Sverige tjäna ekonomiskt.

Och vinsten blir ju inte bara ekonomisk. Jag tror att Klimatsvarets förslag (Avgift & Utdelning) skulle bidra till fred och till inbromsning av klimatförändringarna. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa