Ge oberoende journalister en fristad i Eskilstuna

Genom att ge oberoende journalister, kulturpersoner och författare från Ryssland och Ukraina en fristad skickar vi en signal till omvärlden om att vi tydligt står upp för dessa värden, skriver liberlerna Stefan Krstic och  Erika Rydja Sandvik.
Bilden: Nyhetsbyrån AP:s Mstyslav Tjernov och Jevhen Maloletka var de sista journalisterna från västerländska medier som lämnade den ukrainska hamnstaden Mariupol.

Genom att ge oberoende journalister, kulturpersoner och författare från Ryssland och Ukraina en fristad skickar vi en signal till omvärlden om att vi tydligt står upp för dessa värden, skriver liberlerna Stefan Krstic och Erika Rydja Sandvik. Bilden: Nyhetsbyrån AP:s Mstyslav Tjernov och Jevhen Maloletka var de sista journalisterna från västerländska medier som lämnade den ukrainska hamnstaden Mariupol.

Foto: Mstyslav Tjernov/AP/TT

Insändare2022-03-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har Kreml kraftigt inskränkt yttrandefriheten och journalister riskerar att fängslas om de uttalar ordet krig om det som pågår i Ukraina. Många journalister, kulturpersoner och författare som har valt att uttrycka sina åsikter flyr nu för sina liv, både från Ryssland och Ukraina. I dag finns ”Eskilstuna Fristadskonstnär” vilket innebär att kommunen välkomnar en konstnär som lever under hot om repressalier och behöver en fristad för att kunna uttrycka sig. Liberalerna vill att Eskilstuna kommun blir en fristad för dessa personer som en utökning av "Eskilstuna Fristadskonstnär".

Genom att ge oberoende journalister, kulturpersoner och författare från Ryssland och Ukraina en fristad skickar vi en signal till omvärlden om att vi tydligt står upp för dessa värden.