Sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem som påverkar miljontals människor världen över, och ingen grupp är mer sårbar än våra ungdomar. Tonåringar är biologiskt programmerade att somna senare och vakna senare, men trots detta börjar skoldagen ofta vid en tid som går rakt emot deras naturliga sömnmönster. Det är hög tid att vi lyssnar på forskningen och låter våra elever få den sömn de behöver för att må bra och prestera bättre.
Enligt Världshälsoorganisationen är sömnbrist ett globalt hälsoproblem, och studier visar att den påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. För ungdomar innebär för lite sömn en ökad risk för depression, självmordstankar, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det påverkar också deras skolprestationer negativt. Trots detta börjar många skolor i Sverige innan klockan 8.30, vilket är långt ifrån optimalt.
En ny studie från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention visar att sömnbrist hos högstadieelever kan kopplas till ökad risk för psykisk ohälsa. Forskarna rekommenderar att elever från årskurs sju och uppåt inte bör börja skoldagen före klockan 9.00. Detta bekräftas också av internationella studier, som tydligt visar att en senare skolstart leder till mer sömn för tonåringar – och det i sin tur har positiva effekter på både deras hälsa och studieresultat.
Flera svenska skolor har redan testat att senarelägga skolstarten med lovande resultat. På Kunskapsskolan i Örebro rapporterade både elever och lärare att de blev piggare och mer motiverade när skoldagen började senare. Liknande initiativ har tagits i Borås, Stockholm och andra kommuner, och utfallet är tydligt: mer sömn ger gladare och mer välmående elever som presterar bättre i skolan.
Som politiker har vi ett ansvar att ge våra barn och ungdomar de bästa förutsättningarna för att lyckas – inte bara i skolan utan också i livet. Att senarelägga skolstarten är ett konkret och genomförbart sätt att förbättra ungdomars livskvalitet. Det är en investering i deras hälsa, framtid och vårt samhälle som helhet.
Liberalerna i Eskilstuna föreslår därför att kommunen ska utreda förutsättningarna för att senarelägga skolstarten och därefter genomföra en ettårig försöksverksamhet. Vi vill ge våra elever chansen att få permanent sovmorgon och därmed öka deras möjligheter att nå sin fulla potential. Vi kan inte ignorera forskningen längre – det är dags att agera.
För våra ungdomars skull, för deras framtid och för ett starkare samhälle: låt oss senarelägga skolstarten!