Glöm inte bort fötterna i diabetesvården 2025

De årliga fotundersökningarna behöver bli av, skriver Hans Hedengren, Södermanlands Läns Diabetesförening. Arkivbild.

De årliga fotundersökningarna behöver bli av, skriver Hans Hedengren, Södermanlands Läns Diabetesförening. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson (TT)

Insändare2025-01-07 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skador på fötterna är en påfrestande komplikation för många med diabetes. För att undvika allvarliga skador krävs årliga fotundersökningar. Trots denna kunskap är området eftersatt, och förbättringar krävs under 2025 så personer med i diabetes i Sörmland får en bättre livskvalitet och sjukvårdskostnaderna minskar framöver.

Svensk förening för diabetologi (SFD) vill att andelen med en årlig dokumenterad fotundersökning är över 95 procent bland de upp mot 600 000 personer med diabetes i Sverige. Glappet upp till målet är i dag 20 procentenheter enligt Nationella Diabetesregistret. Även de över 3 800 medverkande i Diabetesbarometern 2024 från Svenska Diabetesförbundet pekar ut tillgången till fotundersökningar som eftersatt.

Regelbundna fotundersökningar handlar om att kontrollera fötternas status avseende känsel och skador. Detta för att tidigt kunna erbjuda medicinsk fotvård för att förebygga och undvika fotsår som är en allvarlig och vanligt förekommande komplikation vid diabetes. Den minskade livskvaliteten till följd av fotsår är påtaglig, och en konsekvens kan i värsta fall bli amputation.

Utöver det personliga lidandet, så är det oerhört kostsamt och besvärligt för vården att genomföra sårbehandling, jämfört med att förebygga att problemen uppstår – för att inte tala om vilka kostnader som uppstår om det blir frågan om amputation. Det är med andra ord sunt förnuft att se till att de årliga fotundersökningarna blir av vid besök i diabetesvården.

Bland oss upp mot 20 000 personer med diabetes i regionen var andelen som har fått sin årliga fotundersökning 2023 på 79 procent, vilket är 16 procentenheter från SFD-målet. Andelen ser tyvärr inte ut att ha ökat under 2024, även om det är svårt att sia om redan nu. Oavsett finns det allvarliga och brådskande frågor att bita i för de politiska beslutsfattarna både på regional och kommunal nivå.

Personalen inom både vård och äldreomsorg behöver få kompetensutveckling så inte fötterna tappas bort i diabetesvården. Samtidigt måste andelen personer med diabetes som får sin årliga fotundersökning öka. Det kräver både förändrade arbetssätt och utökade resurser.

Från nationellt håll behövs en samlad strategi för diabetesvården, så goda exempel inom området fotvård kan spridas i hela landet och de regionala skillnaderna kan minska.

Låt oss tillsammans se till att 2025 blir det året, där våra gemensamma ambitioner om en markant förbättrad fotvård för personer med diabetes realiseras.