Glöm inte Eskilstunas viktigaste infrastruktur

Utbyggnadstakten av elnÀtet behöver öka, skriver företrÀdare för Energiföretagen.

Utbyggnadstakten av elnÀtet behöver öka, skriver företrÀdare för Energiföretagen.

Foto: Jimmy Persson

InsÀndare2024-03-24 06:10
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sverige mĂ„ste bygga ut energisystemet kraftigt. SĂ„ lĂ„ngt Ă€r i stort sett alla ense: politiker, myndigheter och nĂ€ringsliv. Vi behöver mer fossilfri energi för att möta samhĂ€llets ökande elbehov nĂ€r industriprocesser och transporter ska elektrifieras för att bidra till klimatomstĂ€llningen. 

Samtidigt har Sveriges elnÀt kommit i skymundan i energidebatten. ElnÀten Àr en av vÄra viktigaste infrastrukturer och nu behöver vi investera för en kraftig utbyggnad, samtidigt som befintligt elnÀt mÄste rustas upp.

TyvÀrr tar tillstÄndsprocesserna ofta alltför lÄng tid och möjligheterna till en proaktiv utbyggnad upplevs av mÄnga elnÀtsföretag som oklara. Ofta fÄr utbyggnaden av elnÀtet stÄ tillbaka för andra intressen, trots att vi vet att köerna för anslutning och mer effekt hela tiden ökar.

Det finns en bred politisk enighet kring vikten av ett starkt och utbyggt elnÀt. Enligt en undersökning av Energiföretagen/Demoskop (2023) Àr hela 81 procent av Eskilstunas kommunpolitiker positiva till att bygga ut elnÀtet, men för att snabba pÄ utbyggnaden behövs fler ÄtgÀrder:

  • En lĂ„ngsiktig och förutsĂ€gbar reglering av elnĂ€tsföretagens verksamhet: Ge elnĂ€tsföretagen rĂ€tt förutsĂ€ttningar för planering av sin verksamhet och för de investeringar som behöver göras. StĂ€ndiga retroaktiva Ă€ndringar av regelverket ger dessutom volatila priser för kunden.
  • Ta krafttag för att korta ledtiderna för elnĂ€tsutbyggnaden: Ge ökade resurser till de tillstĂ„ndsgivande myndigheterna och möjliggör parallella processer vid hantering av Ă€renden.
  • Implementera de förslag som presenterades i KlimatrĂ€ttsutredningen, bland annat att göra luftledning till förstahandsval pĂ„ högre spĂ€nningsnivĂ„er. ÖvervĂ€g MSB:s förslag att klassa stamnĂ€t som riksintresse.
  • StĂ€rk incitamenten för en proaktiv utbyggnad av elnĂ€tet pĂ„ alla nivĂ„er: Tydliggör frĂ„n myndighetshĂ„ll att en proaktiv elnĂ€tsutbyggnad inte bara Ă€r tillĂ„ten utan ocksĂ„ förvĂ€ntad, för att undvika framtida kapacitetsbrist. 

Att snabba pÄ utbyggnadstakten av elnÀtet Àr helt avgörande för samhÀllets omstÀllning till fossilfrihet och för ett fortsatt konkurrenskraftigt Sverige. Dagens regelverk rÀcker inte till och det Àr kritiskt att inte bara energibranschen, utan ocksÄ övriga intressenter med möjlighet att pÄverka politiken, pÄtalar vikten av elnÀtens betydelse för en lyckad elektrifiering.