Godhetssignalering på sociala medier

 I Sverige har vi ett fenomen som kallas godhetssignalering. Det är viktigt att alla människor kan se hur extremt moraliskt duktig du är på sociala medier.
Skriver insändarskribenten.

I Sverige har vi ett fenomen som kallas godhetssignalering. Det är viktigt att alla människor kan se hur extremt moraliskt duktig du är på sociala medier. Skriver insändarskribenten.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-06-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min Instagram har de senaste månaderna fyllts med personer som vill visa sin godhet genom att dela sin moraliska fläckfrihet. För några veckor sedan lades det ut varnande inlägg om att man var tvungen att stanna hemma för att inte smitta andra i covid-19. Efter det var det en tv-kändis tur, och alla delade sin åsikt om hur äckligt hans beteende var. Den senaste tiden har det lagts upp svarta bilder för att uppmärksamma polisvåldet i USA och rasismen mot svarta. Det har under denna tid begåtts en häxjakt på alla som inte delar med sig av samma moraliska ståndpunkt på sina sociala medier. 

Ta mig inte fel här, jag tycker covid-19 pandemin är hemskt jobbig och jag önskar att alla visar respekt och ter sig säkert. Jag är inte positiv mot sexköp. Jag ställer mig också emot den systematiska rasismen och polisvåldet i USA.

Den tredje Juni samlades det tusentals människor på Sergels torg som protesterade mot polisvåldet i USA. Med det kan man anta att förra månadens inlägg på Instagram om att stanna hemma för att skydda våra äldre i samhället numera inte är viktigt, för det känns inte lika rätt i tiden längre.

Dessa inlägg från speciellt vita personer om stödlinjer, insamlingar och tips på att vara en aktiv antirasist kommer att vara som bortblåsta när nästa problem kommer upp till ytan. I Sverige har vi ett fenomen som kallas godhetssignalering. Det är viktigt att alla människor kan se hur extremt moraliskt duktig du är på sociala medier, och du hatar andra människor som inte delar exakt samma uppfattning som dig. 

För delar man inte samma inlägg som dig så är man rasist.