Gör ett bra val under rådande pandemi

Genom ditt val lokalt kan vi i Eskilstuna kommun bidra till en mera hållbar världshandel. Skriver Susanne Petersson, för styrgruppen Fairtrade city Eskilstuna.

Genom ditt val lokalt kan vi i Eskilstuna kommun bidra till en mera hållbar världshandel. Skriver Susanne Petersson, för styrgruppen Fairtrade city Eskilstuna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-08-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin är en global hälsokris och även en försörjningskris som får förödande konsekvenser för människor i länder med utbredd fattigdom. 
FN räknar med att inkomstförlusterna i länder med utbredd fattigdom kan komma att överstiga 2 200 miljarder kronor och att antalet människor som lider av akut matbrist kan fördubblas.

I Afrika kan hälften av alla arbetstillfällen försvinna. 

I Indien och Bangladesh förlorar miljontals människor sin försörjning till följd av att länderna stängts ner och orderingången minskat.

I Colombia och Peru hotas kaffeskörden. Utegångsförbud gör det svårt för odlarna att hinna skörda kaffebönorna, säsongs¬anställda förlorar försörjningsmöjligheter.

En granskning gjord av Fairtrade Sverige 2019 visar hur anställda i början av leverantörskedjorna i genomsnitt tjänar 65 procent av en levnadslön. Konsekvenser kan bli utbrett barnarbete och undernäring. Saknar familjer marginaler och inte har haft möjlighet att spara kan man inte längre ställa mat på bordet till sina barn. 

Den offentliga konsumtionen omsätter över 700 miljarder kronor årligen. Med en hållbar produktion kan den bidra till att miljoner människor får sina grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda.

Vikten av att uppnå de globala hållbarhetsmålen (Agenda 2030), som att avskaffa fattigdom och hunger, framstår allt tydligare i pandemins spår – och hållbar handel är ett viktigt verktyg för att nå dit.

Genom ditt val lokalt kan vi i Eskilstuna kommun bidra till en mera hållbar världshandel.

För dig som vill göra något stort i det lilla, välj fairtrademärkt när du kan.