Gratis lunch för vårdpersonal kan bli dyr

Riksdagen borde besluta om undantag från regeln om förmånsbeskattning när vårdpersonal fått matlådor gratis, skriver signaturen SLd.

Riksdagen borde besluta om undantag från regeln om förmånsbeskattning när vårdpersonal fått matlådor gratis, skriver signaturen SLd.

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Insändare2020-06-01 05:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När coronasmittan härjade som värst i Sörmland, bestämde sig några företagare och restaurangägare att gemensamt stötta den hårt jobbande vårdpersonalen på MSE. De skänkte lunchlådor och det blev en vinn vinn-situation för alla inblandade. Företagaren kände glädje för att kunna hjälpa till, restaurangägaren kunde fortsätta att hålla "grytan kokande" och personalen kände tacksamhet för att deras arbete uppskattades.Dessutom, "Gratis är gott". Så långt är allt väl. Nu reagerade Skatteverket, gratis lunch är en förmån och ska förmånsbeskattas. Skatteverket har inga händer med fingrar som de kan se emellan utan lagen gäller för alla. Förmånsvärdet för fri lunch är 98 kr/lunch. Jag förstår inte hur det ska gå till. Lunchlådorna är ju inte adresserade till Ulla, Bengt, Mirjam eller någon annan specifik person. Hur många luncher har de ätit och har MSE som arbetsgivare koll på vilka som tagit del av förmånen och rapporterat in till Skatteverket. Eller ska all coronavårdande personal beskattas kollektivt? Lagar ska naturligtvis följas av alla men i en så här speciell situation kan riksdagen besluta om undantag. Regeringen har i en kommande förändringsbudget föreslagit fri parkering för vårdpersonal fr o m 1 juni. M, KD och SD har lagt följdmotioner och vill att även vårdpersonalen ska slippa förmånsbeskattas för luncher som skänks under coronapandemin. Må klokheten segra!