Handel med människors kroppar måste stoppas

När polisen rapporterar om ökad trafficking och prostitution i spåren av Ukrainakriget, måste samhället med kraft agera för att stoppa de kriminella aktörer som tvingar kvinnor och barn från Ukraina i prostitution, skriver Sofia Amloh Sörmlands distriktsordförande S-kvinnor.
Bilden: Ukrainska flyktingar i Karlskronas hamn. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

När polisen rapporterar om ökad trafficking och prostitution i spåren av Ukrainakriget, måste samhället med kraft agera för att stoppa de kriminella aktörer som tvingar kvinnor och barn från Ukraina i prostitution, skriver Sofia Amloh Sörmlands distriktsordförande S-kvinnor. Bilden: Ukrainska flyktingar i Karlskronas hamn. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-04-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige accepterar vi inte handel med människors kroppar. Så när polisen rapporterar om ökad trafficking och prostitution i spåren av Ukrainakriget, måste samhället med kraft agera för att stoppa de kriminella aktörer som tvingar kvinnor och barn från Ukraina i prostitution.

S-kvinnor var drivande vid införandet av den svenska sexköpslagen som kriminaliserar den som köper, men inte den som säljer sex. Lagen är viktig för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel. Vi vet att handeln hade varit betydligt mer omfattande utan en sexköpslag. Det blir tydligt i jämförelse med länder som legaliserat sexköp, där stora bordellverksamheter växer fram utan att de fått bukt med den svarta sexhandeln.

Kunskapen och samordningen mellan myndigheterna kopplat till risken för människohandel och prostitution måste öka, och det är precis det som regeringen satsar på med ett ökat anslag till Jämställdhetsmyndigheten så att inga kvinnor och barn hamnar i händerna på människohandlare. Den globala handeln med människors kroppar, som är en mångmiljardindustri, måste helt enkelt stoppas. Välkommen i den kampen du med!