Häpnadsväckande okunnighet om socialdemokratin

Insändare 28 november 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Tommy Persson i Barva 24/11-2022.
Beklagansvärt konstaterar jag att ordet stigma tillämpas om SD. Det är inte ett tillämpligt ordval för en politisk rörelse vars närtidshistoria motiverat ett misslyckat vitboksprojekt. Men det är inte tvätten av denna trista byk från firande av Karl XII:s dödsdag via järnrör till klimatförnekelser som upprör i insändaren. Det är den häpnadsväckande okunniga bilden av vad socialdemokratin varit men inte är.

Du får rätt om att populistisk triangulering flyttat den ideologiska mitten mycket långt till höger mot marknadsliberalism och senare mot högernationalism. Så absolut, socialdemokrati förvaltas inte längre ideologisk av samma parti som byggde folkhem. Idag är man för lila.

Men att söka paralleller mellan SD och en svunnen socialdemokrati är avgrundsdjupt okunnigt. Jag förstår din längtan efter ett jämlikare samhälle och en gemensam jämlik välfärd. Skola och sjukvård utan välfärdsprofitörer och VIP-köer, du är inte ensam om att sakna det rättvisa samhällsbygget. Jag kan dock försäkra dig om att även om Socialdemokraterna idag tappat kursen så ligger det lila gänget avgjort bättre till än det bruna om det är "Socialdemokraterna förr" som du söker.
Du borde nog rycka upp dig!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa