Har fredsfolket missat vad Ryssland gör i Ukraina?

Ukrainska staden Mariupol bombades intensivt tidigare under kriget och är numera ockuperad av Ryssland.

Ukrainska staden Mariupol bombades intensivt tidigare under kriget och är numera ockuperad av Ryssland.

Foto: Alexei Alexandrov (TT)

Insändare2024-01-22 18:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förbluffas över fredsfolkets resonemang att upprustning och medlemsskap i Nato skulle äventyra vår säkerhet. Det förhåller sig ju precis tvärtom!

Har ni missat vad Ryssland gör i Ukraina? Det är efter snart två års krig (eller ren terror, ska man kanske snarare kalla det) väldigt uppenbart att krigets lagar inte gäller för Ryssland. De struntar fullständigt i vad för mål de träffar med sina robotar. Hur många sjukvårdsinrättningar, skolor och annat "fredat" som helst har träffats.

Övergreppen mot civila är oerhörda. Det finns dokumenterat, och det handlar bland annat om ukrainska barn som helt enkelt kidnappas och förs till Ryssland eller till redan ockuperade delar av Ukraina. Man brukar kalla sådant för folkmord och etnisk rensning.

En motståndare som struntar i alla avtal, regler och annat går det liksom inte att förhandla med eller ha en vettig relation till. Det enda som hjälper är total utfrysning och att göra priset för en eventuell aggression så högt att det skulle kosta betydligt mer än det smakar att utföra den.

Där kommer upprustning och Nato in i bilden.

Vi vill nog alla fortsätta leva i fred. Tyvärr, får man kanske säga, har freden alltså ett pris såsom världen ser ut i dag. Det priset måste vi betala, annars finns det risk att det kommer kosta oss betydligt mer i framtiden. Det finns risk att det kommer kosta oss allt.