Har gårdarna något att dölja?

Kosläpp. En populär familjefest varje vår. Arkivbild.

Kosläpp. En populär familjefest varje vår. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-04-12 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våren är här! Fåglarna kvittrar och djurgårdar gör sig redo eller har bjudit in besökare att träffa gårdsdjuren. Detta medan Växa Sverige och LRF, med Peter Kullgren i spetsen, konspirerar för fullt för att låta kossor hållas inne året om. Samtidigt går det att anmäla sig till Arlas årliga kosläpp. Familjefest! Men aldrig firas koINsläpp. Framöver lär väl även kosläpp utebli.

Årets härligare vårtecken går likväl att firas in på kringliggande mindre gårdar. De som håller öppet hus efter att de avlat fram djurungar. Men när en ställer frågor på Facebook på sidor från de gulliga gårdarna får en tyvärr så konstiga svar.

Gårdsägare verkar bli misstänksamma när en vill veta mer än bara det härliga med nyfödda djurungar. Att de även spekulerar om den person, som ställer relevanta frågor, i stället för att hålla sig till ämnet känns udda det med.

Har en gård inget att dölja, varför inte även hålla öppet hus vid andra moment såsom skoj dag med att göra getter gravida, sista resan för killingar, som kommer bli ihjälslagna, och varför fåret, som inte längre kan producera vare sig mjölk eller avkommor, ”måste” dö.

Det blir även märkligt när djurägare ger ett hjärta till skribenter som menar att det är bra att föda upp djur och köpa och äta kött men tycker att de som tar jobb som slaktare är sjuka i huvet. Som om det inte är något att bryr sig om hur extremt fysiskt och psykiskt påfrestande det är för de personer som faktiskt utför jobbet. Är gårdar med djuruppfödning verkligen en plats att exponera sina barn?

På djurfristäder får djuren finnas för sin egen skull. ”Friheten betyder allt och tillhör oss alla”, säger grundaren till Åsas Hönsfristad. Låt vårljusets värme locka er som läser detta till veganism.