Här hade ni kunnat lägga miljarderna i stället, Tidöpartier

Tidöpartierna sviker Handels medlemmar, anser företrädare för Handels. Bilden är från en pressträff om nyheter i höstbudget tidigare i september. I vitt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Tidöpartierna sviker Handels medlemmar, anser företrädare för Handels. Bilden är från en pressträff om nyheter i höstbudget tidigare i september. I vitt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Foto: Claudio Bresciani (TT)

Insändare2024-09-27 12:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen väljer att lägga över 30 miljarder på skattesänkningar som främst gynnar de som redan tjänar mest. Det är tydligt att man väljer bort oss vanliga arbetare. Vi har flera förslag på vad man skulle kunna göra med pengarna istället.

Här är tre konkreta alternativ man skulle kunna lägga pengarna på och ändå ha pengar över, tre saker som tillsammans skulle kosta mindre än regeringens skattesänkningar för de rikaste:

Slopat karensavdrag
När du är sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet utan att känna oro för hyran eller nästa elräkning. Det borde vara en självklarhet att få ersättning vid sjukdom. Detta skulle göra verklig skillnad för alla dem som inte kan jobba hemma när de är sjuka.

Billigare tandvård
Tänderna är en del av kroppen och borde bli en del av välfärdssystemet. En billigare tandvård hade betytt mycket för alla dem som redan i dag inte har råd.

Höjt barnbidrag
Att höja barnbidraget skulle vara ett viktigt tillskott till familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det skulle innebära mer pengar i plånboken för många av dem som behöver pengarna mest.

Det kan låta som att regeringens skattesänkningar gynnar alla, men för de flesta handlar det om någon hundralapp extra i plånboken, medan de få som tjänar mest får flera tusen. Det är inte bara orättvist, det är inte vad Sveriges arbetare behöver och det är inte ett sätt att bygga ett bättre samhälle.