Har L glömt omröstningen om kärnkraft?

Insändare 3 februari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Genom att lägga ner kärnkraften har regeringen tillsammans med C tagit på sig ett stort ansvar för den nu skenande elkrisen”.
Sicket djävla nys! Var det Liberaler, som undertecknad denna skrivelse, den 23 mars 1980?
Detta datum hölls en folkomröstning om kärnkraften i Sverige. Här fanns tre alternativ att rösta på. Omröstningen visade att alla var rörande överens om att kärnkraften skulle fasas ut i Sverige. Den enda skillnaden utgjordes av den tidsaxel som skulle styra avvecklingen, idag, i morgon eller om några dagar.

Denna omröstning skulle inte vara rådande utan beslutande men detta tycks dagens oppositionspolitiker ha glömt eller gäller en bindande folkomröstning bara den tid som politikerna orkar överblicka? Alltså något längre än vad en guldfisk minns, cirka fyra millisekunder. Liberalerna satt i regeringsställning under åtta år men inte kan jag minnas att det gjordes några framtida satsningar för att avhjälpa en kommande elbrist även om den var förutsebar också då.

Kärnkraftens avveckling är en följd av ett demokratiskt beslut där politiker borde hålla sig för goda för denna typ av påhopp. I stället borde de ägna sig åt att ta tillvara landets intressen och göra det bästa av situationen. Men förhoppningsvis kommer Liberalerna snart att vara en parentes i den svenska politiken.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa