Har Strängnäspartiet tappat masken?

Strängnäspartiet har suttit utanför taburetterna ett bra tag efter att ha varit tungan på vågen, då de föddes för att en ren borgerlig majoritet för några mandatperioder sedan kunde regera i Strängnäs, skriver Krister Lumme, sosse i Mariefred.

Strängnäspartiet har suttit utanför taburetterna ett bra tag efter att ha varit tungan på vågen, då de föddes för att en ren borgerlig majoritet för några mandatperioder sedan kunde regera i Strängnäs, skriver Krister Lumme, sosse i Mariefred.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-08-26 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strängnäspartiet är nu lagom till valet ute och profilerar sig. Medvetet har de abonnerat in sig på Eskilstuna-Kurirens insändare och debattsidor. Vad de mer borde göra är att tala ur skägget i stället för att populistiskt leta efter beröm och goodwill från kommunmedborgarna. Strängnäspartiet har suttit utanför taburetterna ett bra tag efter att ha varit tungan på vågen, då de föddes för att en ren borgerlig majoritet för några mandatperioder sedan kunde regera i Strängnäs. Detta med ett resultat som förskräcker då borgerlighetens trätande inbördes eskalerade så de inte kunde bli överens om hur Strängnäs skulle styras och att man därför sökte mandat hos Socialdemokraterna.

När Strängnäspartiet efter en tid vid makten hamnade ute i kylan skrev man en motion om hur man borde spara i den kommunala ekonomin. Man aviserade om att kommunen skulle lägga ned alla nämnder och skapa en elitnämnd. Därmed skulle man spara en miljon kronor i politiska möten samt i övrig administration. I massmedia uttalade man sig om att det fanns ledamöter i fullmäktige och i nämnder som endast häckar som fåglar på möten. Därför var det onödigt att kommunen skulle betala för bänknötare. Vidare uttalade man sig om att många inte läser handlingarna till sammanträdena. Enligt Strängnäspartiet dåtida populism satt man av tiden utan att göra något väsentligt för att tillföra politiken något överhuvudtaget.

Motionen var ett förslag som rent ut sagt medialt offentligt nedvärderade alla förtroendevalda utanför det egna partiet. Fullständigt sågade man det politiska skrået. Den representativa demokratin var både inkompetent och onödig. I sin helhet nedvärderade motionärerna sin egen intelligens mot dem som inte har samma begåvning som de själva. Att den representativa demokratin skulle sättas ur spel där man ytterst verifierade att man vill ha en elit som styr visar ett synsätt som indirekt borde utvisa dem själva. Idag är det populism som tydligt framträder när man profilerar sig. Frågan är om man kanske än en gång dammar av vad man motionerade om för inte allt för länge sedan. 

Vad som är det främsta i politiken är att den representativa demokratin ska förstärkas och vårdas. Inte lägga den demokratiska representationen åt sidan för att några få skall sitta i slutna rum och besluta om vad som ska gälla. Elitnämnder med några få personer som säger sig besitta med den intelligens som Strängnäspartiet efterlyser visar på hur partiet tänker. Bänknötare vill man utvisa ifrån maktens korridorer samtidigt som man på detta sätt skaffar sig billiga poäng. Att komma med populistiska förslag som ytterst föder politikerföraktet måste ifrågasättas. Populism nedvärderar politiken i stället för att förstärka den. Den demokratiska processen ska förstärkas i stället för att montera ned den.