Har vi passerat antalet människor vår planet klarar av?

Insändare 21 november 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hörde på nyheterna att vi nu är över 8 miljarder människor på jorden. En fördubbling av hur det såg ut för 50 år sedan. Är det någon annan än jag som förfasas av de siffrorna? Är det konstigt att vår planet lider och djur utrotas dagligen? Den själviska människan dödar allt i sin iver att breda ut sig. Vi tycker att vi är störst bäst och vackrast av alla djurarter på jorden, Då får vi göra precis vad vi vill, så länge det främjar vårat intresse.

Vi hugger ner skog, syreproducerande träd, för att bygga jättelika lagerlokaler som innebär mer avgasutsläpp och miljöförstöring. Vi struntar i att dessa skogar är hem för rådjur, älgar, vargar, lodjur, fåglar, harar, rävar, insekter och andra levande varelser. För att inte tala om alla växter som finns där. Oskyldiga vilda djur och växter som blir hemlösa och dödade för vår ekonomiska vinnings skull. Vi dumpar sopor och annat som vi inte har användning för i skogar, sjöar och hav. Vi idkar skyddsjakt på rådjur för att de äter upp blommor i vår trädgård! Hör ni hur sjukt det låter. 

Missförstå mig inte, jag har inget emot att vi äter djur och växter, Men vi kan leva på det vi "odlar". Fisk, kött och växter kan med fördel "odlas" på ett miljömässigt sätt. Men även här sker produktionen i såna överdrivna mängder att det hotar balansen på jorden. Sanningen är att om vi vore färre människor, skulle vi behöva mindre mat. 

Tyvärr anser vi att det är en rättighet att föröka oss. Helt utan tanke på att vi kanske redan har passerat den mängd människor som vår planet klarar av. Bara för att vi vill och kan. Återigen får egoistiska och absurda begär styra och visa att vi har ingen tanke på de andra levande varelserna på denna planet. Det talas om miljökatastrofer. Landmassor slukas av havet, försvinner under vatten från översvämningar. Öknar breder ut sig och sjöar torkar ut och försvinner. Det beror ju på att vi huggit ner skogen i dessa områden. Vi har skövlat och skapat en konstgjord "åkermark" för att kunna odla mer mat för att mätta den lavin av hungriga magar som föds varje år. 

Vore vi inte så många människor på jorden skulle det inte vara sådan katastrof om landområden försvinner, då skulle man kanske kunna flytta på sig till en plats som inte är så fullbefolkad. Jag skulle vilja se att alla länder på jorden gemensamt kom fram till en överenskommelse om att minska planetens population av människor.

Du kan börja med att fråga dig själv: Vill du utsätta ditt barn för ett liv på jorden? Jag har gjort mitt val.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa