Häv beslutet att bygga ett privat äldreboende

Trots att Socialdemokraterna suttit i majoriteten så lider Strängnäs kommun redan av privatiserad äldreomsorg och företagstänkande i den kommunala. Skriver David Aronsson Vänsterpartiet Strängnäs.

Trots att Socialdemokraterna suttit i majoriteten så lider Strängnäs kommun redan av privatiserad äldreomsorg och företagstänkande i den kommunala. Skriver David Aronsson Vänsterpartiet Strängnäs.

Foto: Åsa Wallin

Insändare2020-09-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Äldreomsorgen behöver reformeras i Strängnäs" publicerad den 1/9.

Lennart Nilsson skriver på insändarsidan den 1 september om att äldreomsorgen ska reformeras. Jag förstår det som att Nilsson menar att äldreomsorgen ska privatiseras och att det är Socialdemokraternas fel att det inte sker.

Socialdemokraterna accepterade att LOV infördes i hemtjänsten. De satt i majoritet men blev överkörda av det centerpartistiska kommunalrådet. Där borde majoriteten spruckit, men sossarna accepterade resultatet.

Resultatet blev att hemtjänsten splittrades. Det började åka hemtjänstbilar parallellt med de kommunala bilarna. Kostnaderna för hemtjänsten, som inte varit dyr innan, sköt i höjden. Utbildningsnivån bland de som utför omsorg sjönk. Tre av bolagen stred nyligen i domstol för att IVO inte gav dem tillstånd för att bedriva hemtjänst, för att de inte uppfyllt kraven.

Socialdemokraterna och Moderaterna drev nyligen igenom att Strängnäs ska få sitt första helt privatiserade äldreboende. Det genomfördes trots att underlaget visade att privat drift skulle bli flera miljoner dyrare över avtalsperioden. Skattepengar ska alltså lämnas över till vinstdrivande bolag för att kunna ge dem vinst när de inte klarar Strängnäs omsorgs ekonomiska svältnivå.

Nilsson sparkar på redan trasiga dörrar. Trots att Socialdemokraterna suttit i majoriteten så lider Strängnäs kommun redan av privatiserad äldreomsorg och företagstänkande i den kommunala.

Tvärtom så borde LOV tas bort och beslutet om att bygga ett privat äldreboende hävas så att kommunen kan samla sina resurser för att höja omsorgen till en nödvändig ny nivå.