Hemköps semmelsvek förstörde fettisdagen

Insändarskribenten Jonathan Törnstrands mamma blev djupt besviken när hon ovetandes om misstaget köpte semlor på Hemköp i Gallerian – och fick en som var fryst.
Insändarskribenten Jonathan Törnstrands mamma blev djupt besviken när hon ovetandes om misstaget köpte semlor på Hemköp i Gallerian – och fick en som var fryst.

Insändare 22 februari 2023 08:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fettisdagen, den kanske heligaste av högtider i den svenska kalendern, en dag för glädje, lek och framförallt att trycka ansiktet fullt med utsökta semlor. Men denna fettisdag blev allt annat än glad. Den oändliga lycka jag i┣morse kände inför kardemummabullar, mandelmassa, vispgrädde, samt ogudliga mängder florsocker förbyttes hastigt och lustigt av fasa, skräck och avgrundsdjup ilska. 

Boven i denna tragedi av grekiska proportioner är Hemköp i Gallerian. Min ömma moder hade ovetandes gått till etablissemanget för att inhandla livets nektar. Hon förväntade sig, som man bör, en bulle fylld av mandelmassa och grädde. Eftersom detta var en matvarubutik och inte ett konditori så var hon även medveten om att kreationerna de sålde självfallet inte kan förväntas hålla den högsta av kvaliteter. 

Men det hon blev påprackad av de giriga krämarna kan inte ens beskrivas som livsmedel. Det var en solid och torr klump förklädd till bakverk, läsare, semlan var djupfryst. Min mor, empatisk och vänligt sinnad som hon är, anade så klart inte oråd. Hon förutsätter självfallet att bakverk som säljs, inte minst på självaste fettisdagen, är färska, eller åtminstone upptinade. För det var inte i någon frysdisk hon hade funnit denna styggelse, utan bland de andra bakverken. 

Ovetandes om övergreppet som hade begåtts färdades min mor hem från jobbet för att tillsammans med sin familj avnjuta guds främsta gåva till mänskligheten. När de ramlade ner på assietterna infann sig en obehaglig stämning i rummet, man kunde praktiskt taget skära i den med sin dessertsked. Vad som skulle vara en magisk och förtrollad stund ersattes snabbt av lidande och misär. Jag kände tårarna bränna bakom ögonlocken, jag hade ju väntat hela dagen på det här. Vi vägrade låt oss bli besegrade denna fettisdag. 

Vi slängde oss till bilen och for med ilfart mot räddningen. Janelings, representanten för allt som är gott, riktigt, och moraliskt i samhället. Denna bakverkens högborg gav oss vår frälsning. Efter en kort väntan i kön av vapenbröder kom vi till slut fram till disken. Riket, makten, och härligheten var vår i evighet, i alla fall för den här fettisdagen. 

Så vad har vi lärt oss av denna prövning? Jo att om man vill njuta kvalitets bakverk så välj ett konditori, ni kommer spara både pengar, tid, och tårar. Till Hemköp, fy! Skämmes! Ta en lång, hård titt i spegeln och fråga er själva om det här verkligen är ett sätt att bedriva näringsverksamhet på.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa