Hemtjänsten kan inte göra allt

Det finns ingen kommunal ”fixare”. Man kan inte förvänta sig att kommunen, vem det nu är, gör jobbet, skriver signaturen ”6 års erfarenhet”.

Det finns ingen kommunal ”fixare”. Man kan inte förvänta sig att kommunen, vem det nu är, gör jobbet, skriver signaturen ”6 års erfarenhet”.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-10-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen ”Dotter till älskad mor som känner sig otrygg” beskriver i sin insändare i EK den 25/9 hur hon kämpar. Det är kanske dags att berätta för alla som tror att det finns någon ”fixare” som tar hand om allt som behöver ordnas i samband med att en åldrig mor eller far inte längre klarar sig själv. 

Det finns ingen kommunal ”fixare”. Man kan inte förvänta sig att kommunen, vem det nu är, gör jobbet. Det finns statistik på att hemtjänst gör ca 30% av det som behöver göras och det efter att ansökan gjorts och beviljats. Resten det vill säga 70% får anhöriga sköta om. Hur hemtjänstpersonalen sköter sina åtaganden kan man ha synpunkter på.

Det finns skrämmande exempel som de i insändaren men det finns också exempel på personal som gör ett suveränt jobb. Att jobba i hemtjänst är inget enkelt jobb, många tycks tro det, tvärtom krävs såväl gedigen utbildning och en förmåga att ”läsa av” de mångskiftande behov som finns. Varje person som behöver hemtjänst är unik. Kommunens ansvar är att se till så att det är lämpliga personer med rätt utbildning och kompetens för yrket som arbetar i hemtjänst. Förvänta dig inte att kommunen gör allt.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om