Hemtjänsten under attack i Strängnäs

Insändare 7 mars 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna har börjat sin ”ökenvandring” mot 100 procent upphandling av privat hemtjänst. Inget annat parti har offentligt uttryckt att man stödjer projektet. 

Jag läste Moderaternas förvirrade och motsägelsefulla debattartikel den 2 mars

Moderaterna skriver att dom vill konkurrensutsätta den kommunala hemtjänsten. Inte för att kommunen är dålig på att producera, utan för att man anser att privata företag är dokumenterat bättre på att organisera, styra och hålla i pengar. Vem säger emot?

Moderaterna konstaterar vidare att den kommunala hemtjänsten är en av de dyraste i Sverige och har gått back år efter år, men ingenting av detta beror på medarbetarna, anser man. Vilka är ”medarbetarna”? Utförarna gör nog sitt jobb, men chefer från kommundirektör och nedåt är också ”medarbetare”. Vad har Moderaterna gjort åt saken?

Nu först börjar Moderaterna tafatt ta tag i problem som det fortlöpande larmats om under de senaste sju åren. Deras analys är att LOV är problemet och att upphandling av hemtjänsten är lösningen. 

Till en början siktar man på 50 procent, men säger att inget hindrar att senare öka ännu mer. Så håll i er hemtjänsttagare för citat; ”nu ska det bli åka av”. Fortsatt citat: ”Privata hemtjänstföretag ska få en verklig chans att spela roll i Strängnäs.” Men för dig som behöver hemtjänst försvinner möjlighet att välja hemtjänstutförare. 

Att stå upp för en grundläggande politiskt stabil värdegrund, som lyfter individens frihet och möjlighet att välja, det kallar Moderaterna i Strängnäs citat; ”ideologiskt idisslande”.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa