Nu har också finansministern reagerat på matpriserna. Handeln skyller på ”inflationen” och leverantörerna. Att den svaga kronkursen bidrar är klart, liksom att höjda priser på böndernas insatsvaror, gödning, diesel, el och foder, måste tas ut i slutändan, av oss konsumenter. Jag tror inte att butikerna blåser oss, många av dem har det nog svårt. Men hur ser det ut i mellanleden? Vi gör några nedslag i butikerna.
Mjölk har ett litet påslag i kedjan. Medan bonden får cirka sex kronor plus moms kostade en liter (”eget märke”) 11,90 hos Ica Flen och Lidl, medan Coop Flen tog 14,80 (vecka 10). Hur kan det skilja så mycket med så litet påslag? ”Vi skor oss absolut inte” sade Coops vd efter samtalet med finansministern. Nä, nä.
Bröd har gått upp avsevärt. Bondens pris för brödsäd har ökat efter Putins anfall, från cirka två kr/kg till cirka tre. Säden mals, blandas med vatten och jäst, bakas till bröd som packas och distribueras. Priset i butik har höjts från cirka 30 kr/kg till cirka 45. Har bagaren hällt i lingonsylt för en femtioöring i degen så kostar brödet en tia mera. Förutom att elen till ugnar gått upp så kan det finnas en förklaring till brödpriset. Har du sett en bagerirepresentant vid brödhyllan en måndag förmiddag och undrat vad denne gör? Jo, han eller hon plockar ut bröd med bäst-före-datum under resten av veckan för destruktion. Jo, du läste rätt – resten av veckan. Snacka om matsvinn! Lidl rear sitt bröd några dagar före bäst-före.
Om du ska lyxa till det till helgen och köper svensk oxfilé får du punga ut med 529 kr/kg (Ica Flen v 10). Av detta får bonden en femtiolapp. Det sämsta köttet blir färs, som kostar 100–120 kr/kg. Tillgång och efterfrågan styr, inte produktionspris.
Antibiotikaresistens larmas det alltmer om som ett stort hot. I Sverige kom en lag 1982 som förbjuder antibiotika till djur i förebyggande syfte. Tjugo år senare blev det EU-krav. Ändå skiljer det mycket i användning mellan EU-länder. I Tyskland används sju gånger mer än i Sverige (2018). Svenskt kött kostar cirka 20 procent mer för att svenska bönder ska premieras för sin bättre djurhållning, sägs det. I höstas fick den svenska bonden cirka 22 kr/kg för fläskkött. Samtidigt fick den tyska bonden 1,98 euro, alltså samma peng. Vem tog hand om bondens premie?