Hoppa ned från dina höga hästar, Jacob Högfeldt

"Börja ta ansvar för din kommuns skolresultat", uppmanar Anna Westberg kommunstyrelsens ordförande.

"Börja ta ansvar för din kommuns skolresultat", uppmanar Anna Westberg kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Anna Hübsch

Insändare2024-03-20 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lokalpartiets insändare 13 mars 2024, som faktamässigt riktade kritik mot tidigare utbildningschefen i Strängnäs Tony Lööw, med kvoterade siffror om försämrade skolresultat, har besvarats av sittande kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) – som en politisk gyttjebrottning.

Menar Jacob med detta uttalande att ett oppositionsråd, sittande för Lokalpartiet, och dess representant i barn och utbildningsnämnden, inte har en rättighet att uttala sig om faktabaserade resultat inom skolan?

Som lärare är jag mer än medveten om att Lokalpartiets text innehar en rad sanningar som är viktiga att lyfta i debatten. Strängnäs kommun ligger under rikssnittet, vår kommun har nästintill sämst resultat i Sverige – där Sverige ligger lägst i hela Europa. Är det då inte politikers uppdrag att lyfta problem och skapa förbättringar, utan att KS ordförande personligt slaktar oppositionen i sitt svar?

Lars Larsson, via sin visade tuffhet, påpekar vikten av att utföra sitt jobb väl, och anser att en 20-procentig sänkning av skolans resultat är ett jobb mindre väl utfört. Som lärare sätter vi betyg på våra elever. Tony Lööw skulle i detta fall ligga runt ett E i min klass. Gör det mig då till en politisk gyttjebrottare, eller gör jag enbart mitt jobb? Jag anser inte att hans slutsats är konfliktlogik, jag ser det som logiskt och en sanning som samhället måste hantera.

Kommunala tjänstemän skall vara spjutspetsen av utbildade personer i kommunen, och där ett prestationskrav för en avlönad tjänst är självklart.

I Lars Larssons, enligt Jacob bristande omdöme, påpekar Lars det uppenbara. Lars håller sig till sakfråga baserat på resultat och fakta i sin artikel. Jacobs svar är om något ett personligt påhopp, vuxenmobbning på sittande oppositionsråd, då denne tydligen trampat på en öm tå, och sagt vad en stark opposition bör säga. Politisk gyttjebrottning står Jacob för alldeles själv, och det visar hur lite han själv står rakryggad, eller tar ansvar, då dessa faktabaserade artiklar är precis vad folket vill läsa.

Mobbningskulturen för att tysta oppositionen måste upphöra, om Strängnäs kommun skall fortskrida demokratiskt och tillåta allas åsikter och yttrandefrihet.

Hoppa ned från dina höga hästar, Jacob Högfeldt, och börja ta ansvar för din kommuns skolresultat då de är bland de sämsta i Sverige. Heja Lokalpartiet – rakryggat, på banan, med visad tuffhet och bevisligen en stark opposition som förstår de ömma tårna hos sittande majoritet.