Höstsäsongen av Efterlyst gav oss lite hopp

Hasse Aro har fått oss att tro på möjligheten att fånga in även de hänsynslösaste våldsverkarna; Skriver signaturen Marita i Strängnäs.

Hasse Aro har fått oss att tro på möjligheten att fånga in även de hänsynslösaste våldsverkarna; Skriver signaturen Marita i Strängnäs.

Foto: Maja Suslin/TT

Insändare2020-11-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under hösten 2020 har vi några vänner följt Efterlysts jakt på riktigt usla förövare och lurendrejare av alla de kategorier. Hasse Aaro och hans team har lyckats fånga många av de fulaste i nätet. Detta känns hoppfullt i våra oroade själar då vi läser i media om deras hänsynslösa råhet och människoförakt. Råskinnen filmar offrens förnedring. Detta verkar vara rena hobbyverksamheten. Är säkert nog det enklaste sättet att skryta och skaffa sej hög position inom de rivaliserande gängen. Har här tagit fram några vanliga offer och skadeanmälningar från TV och Dagspress; 

– Äldre herre 80 ville förhindra cykelstöld mitt på dagen. Fick motta slag mot huvudet. Förövarna är okända och försvann från platsen. – Vi är tacksamma för hjälp från allmänheten.

– Kille 14 år rånades på skoldatorn sin dunjacka och märkeskängor. Gänget på 2-3 killar i samma ålder misshandlade honom med sparkar mot kroppen och huvet inne på en tvärgata i Eskilstuna. Ett sällskap vuxna personer närmade sej och gänget lämnade den blödande fjortonåringen och smet med bytet. – Okända för polisen, vi ber allmänheten om hjälp.

– Flicka 17 år, blev våldtagen under järnvägsbron vi 23 tiden natten till söndagen. Blev fasthållen bakifrån av en obekant svartklädd man. Lyckades fly efter våldtäkten och anmäla till polisen som inte gjort något gripande ännu. Räknar med hjälp från allmänheten.

Och allmänheten misströstar. De olycksdrabbade är rädda vågar inte gå ut eller ens anmäla i sin maktlöshet efter råskinnens påhopp. Lönar det sej ens att anmäla? Nyheter på TV och i Dagspress rapporterar dagligen om stölder, misshandel, skjutningar och mord. Dessa ligor och empatilösa bovar ger sej på vem det vara må under dygnets alla timmar om något av värde syns att hämta. Samma tröstlösa slutvädjan förekommer i de flesta överfallsrapporterna i media. ”Polisen ber om hjälp från allmänheten”? Ytterst tveksamt om detta ger resultat. 

Tack till Efterlyst i TV 3 som faktiskt infångat ett antal grövre brottslingar under denna säsong. Hasse Aro har fått oss att tro på möjligheten att fånga in även de hänsynslösaste våldsverkarna; ”Vi har er på bild. Nästa vecka åker Ni dit”! – Och detta löfte har infriats ett antal gånger 2020. Tyvärr är det sista avsnittet den 5/11- 20.  Ni kommer att fattas oss på TV, Vi har fått se er väcka nytt liv i ärenden som verkat hopplösa. Och gett nytt mod åt vissa brottsoffer som nästan gett upp och som fått sina liv förstörda.