Hur gör vi när det är mulet och snö på solcellerna?

Det verkar som vi har väldigt stora problem, utmaningar heter det nu för tiden att lösa elförsörjningen framöver.
Skriver Bengt Wahlström.

Det verkar som vi har väldigt stora problem, utmaningar heter det nu för tiden att lösa elförsörjningen framöver. Skriver Bengt Wahlström.

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2021-02-18 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Roger Stark för det långa inlägget i energi debatten 12/2. Tyvärr ”glömde ”du att svara på min tidigare fråga hur och var energin skulle framställas när det är mulet och snö på solcellerna.

Vid dessa tillfällen får man som bekant inte ut någon el, inte heller när det ej blåser då vindsnurrorna stå stilla. Du medger motvilligt att kärnkraften kanske stängdes av förtidigt vilket många håller med om. 

Under rådande omständigheter importerar vi kolkraft från både Polen och Tyskland och får på köpet förorenad luft, den stannar inte vid deras gränser. Jättedålig klimatpolitik.

Framöver hoppas du fortfarande på vind, sol och vatten men det kommer även då att vara mulna dagar och ingen vind. Blir det även då import av kolkraft? Man vet också att elbehovet i framtiden kommer att öka väldigt mycket. Att bygga ut elledningarna från norra Sverige till södra skulle ta mellan 10 och 20 år enligt uppgift.

Fick i dagarna höra att EU har negativa synpunkter på Svensk vattenkraft. Denna skulle vara till men och skadlig för fiskarna i de reglerade älvarna. Som alla vet rättar sig Sverige till punkt och pricka efter EU:s alla regler hur märkliga dessa än är.

Det verkar som vi har väldigt stora problem, utmaningar heter det nu för tiden att lösa elförsörjningen framöver.