Hur ser framtidens trafik ut?

Järnvägar kan vara en betydligt större del av framtiden menar insändarskribenten.

Järnvägar kan vara en betydligt större del av framtiden menar insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-08-07 06:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu planeras för framtidens trafik i Sverige. När vi fick ny regering var det direkt att idén om snabbjärnvägen ska skrotas, vilket borde ha gjorts för 50 år sedan. Men 2013 stod alliansen upp i TV inför svenska folket och sa att snabbjärnvägen skulle vara klar senast 2035, på Miljöpartiets dag i Almedalen. Ett typexempel på vilken falskhet våra politiker kan utföra. Nu skulle de som då lovade detta använda pengarna till försvaret, för att någon vecka senare säga att pengarna som sparats in på järnvägarna ska läggas på vägnätet.

Då kan man ju undra hur framtiden kommer att se ut när det gäller transporter? Blir de som det är nu? Eller kommer vi att ha fler bilpooler och åka kollektivt?

Ser vi en femtioårsperiod framåt, då är oljan slut. Just nu finns det många idéer om lösningar där någon sorts väte i fusionskraftverk verkar lovande, men inte färdigutvecklade ännu. Här i Sverige är väl många invaggade i kärnkraft som är långt ifrån färdigutvecklade och då speciellt med uran i stället för torium, som inte nämns.

Just nu satsas det på batterier som kostar energi i tillverkning och återvinning. Nu känns det som när vi för 50 år sedan talade om kärnkraft. Avfallsfrågan löser vi, bara vi får bygga kärnkraftverk. Nu hoppas man på att kommande generationer ska lösa frågan. Vi vet inte om vissa bara sänker avfallet i havet nu, för det är nu vi behöver energin. Järnvägar kan vara en betydligt större del av framtiden vilket inte satsas något på nu. För 15 år sedan var det snabbjärnväg, nu säger samma personer att järnvägen inte är värd att satsa på.