Hur tänker vi oss framtiden?

Insändare 5 oktober 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta med befolkningsökningen och uttaget av energi från jorden kan inte hålla på hur länge som helst. Vad ska det bli av alla bostäder som byggs nu om befolkningen minskar? Sådant kan inte ske, tänker många. Men visst kan det ske. Blir det överskott på bostäder sjunker priserna, Vilka bostäder ska då rivas? Allt fler äldre i dag vågar knappt tänka på hur deras barnbarns liv ska bli. De säger bara vilken tur vi haft som levt ett så bra liv. Och det är klart att vi som levt i länder som Sverige har haft ett mycket bekvämt liv, men omedvetet har vi ju levt långt över naturens resurser och lämnat mycket bekymmer efter oss till kommande generationer.

Äldre säger nu att de har svårt att se barnbarnen i ögonen utan att tänka på att det livet de har framför sig skulle jag inte vilja leva. Nyss har vi haft val i Sverige där flera partier talade om kärnkraft som en möjlighet att få fram mer energi. Inte ett ord om torium i stället för uran och heller inget om avfallsfrågan. Är det viktigast att vi kan fortsätta vårt bekväma liv utan tankar på framtiden? Vad är då framtiden? Vissa tycker att fem år tillbaka i tiden är förr i tiden. Andra nämner 2040 och 2060 som framtiden. Det innebär ju att den som föds nu är 20-40 år i framtiden, där man redan nu förutspår att Sydeuropa kommer att vara torrt så det inte går att odla och Nordeuropa kommer att få massor av nederbörd.

Mänskligheten har vetat att den fossila energin kommer att förändra livet på jorden sedan 1940 talet, men pengarna har styrt för mycket. Fortfarande så verkar allt för många tro på att andra ska fixa detta. Vilka är de?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa