Det är beklagligt att behöva bevittna att Eskilstuna kommun är långt ifrån jämställt i de ledande positionerna inom den offentliga sektorn.
I kommunfullmäktige, som är kommunens högsta beslutande organ och består av totalt 65 ledamöter, är antalet kvinnor 28 och män 37.
Kommunstyrelsen som förbereder ärenden som sedan ska beslutas i kommunfullmäktige har 9 manliga och 6 kvinnliga ledamöter.
Vidare framgår det att av kommunens samtliga 16 styrelser och nämnder är det 6 kvinnor och 10 män som innehar ordförandeposten.
Kommunalråden leder och representerar kommunen i olika sammanhang, ansvarar för att verkställa beslut som fattats av kommunfullmäktige och har en betydande roll i att driva och påverka kommunens politik och beslut. Av dessa kommunalråd är 4 kvinnor och 5 män. Av de 8 lokala partierna är det 4 kvinnor och 5 män som är gruppledare.
Eskilstuna kommun har totalt 5 kommunala bolag, kommunens moderbolag är Eskilstuna kommunföretag AB följt av dotterbolagen Destination Eskilstuna AB, Eskilstuna Energi & Miljö AB, Eskilstuna Kommunfastigheter AB, Eskilstuna Logistik och Etablering AB. De kommunala bolagsstyrelserna har 2 kvinnliga och 3 manliga ordföranden. På samtliga av kommunens kommunala bolag sitter män på vd-posten.
Följden av en ojämn könsfördelning kan bli brist på representation, möjligheter och rättvisa för den underrepresenterade gruppen som i detta fall är kvinnor. Jämställhetsinitiativ är en betydelsefull grundpelare för ett rättvisare samhälle där alla ska ha lika möjligheter och rättigheter oavsett kön. Att främja en jämnare könsfördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män innebär att beslutsfattande positioner i samhället präglas av en jämn könsfördelning, men också att kvinnor och män har samma förutsättningar att påverka beslutsfattandet.
Avslutningsvis är det både sorgligt och skamligt att Eskilstuna kommun tycks helt övergivit ambitionerna om en jämställd kommun.