Idiotisk debatt om prat på bio

Prat på bio – nej tack säger insändarskribenten, som helst inte heller vill höra godispappersprassel eller popkornknaster.
Prat på bio – nej tack säger insändarskribenten, som helst inte heller vill höra godispappersprassel eller popkornknaster.

Insändare 14 februari 2023 21:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket är numera befängt och går emot sunt förnuft, som att det blivit debatt om huruvida det skall vara tyst på biografer. 

Sångerskan Zara Larsson har startat den genom att på Tiktok hävda sin rätt att störa i salongen. Hon hasplar ur sig dumheter om att man ska kunna prata högljutt, och om man vill ha det tyst skall man inte gå på biograf: "Om du vill sitta tyst som en jävla sten, gå hem!". 

Jag har sett videosnutten där hon talar om detta, och får ett väldigt dåligt intryck av henne. Till råga på allt håller filmskaparen Ruben Östlund med henne. Hur kan han? Jag trodde verkligen att han hade mer vett än att tycka att man ska störa på biografer. 

Båda talar om att man skall diskutera och analysera filmen, något man naturligtvis ofta gör efteråt, om man har sällskap. Inte nog med detta. Kulturminister Parisa Liljestrand, som skämt ut sig i TV genom att inte känna till Ruben Östlunds nya film, välkomnar debatten och säger: "Det är mycket möjligt att man behöver erbjuda särskild pratbio, vem vet?". Ännu ett oerhört korkat uttalande av en av dessa olämpliga kulturministrar. 

Detta går emot den allmänna uppfattningen om hur man bör bete sig i samhället. Tycker Larsson och Östlund att man aldrig skall ta hänsyn till omgivningen? Kan man t ex spela musik på hög volym i kollektiva färdmedel och hemma på nätterna? 

Jag och andra cineaster kräver tystnad då vi avnjuter filmer. Det skall vara en upplevelse framför allt utan prat, men jag vill även slippa godisprasslande och popcornknaster. Denna idiotiska debatt säger mycket om dagens samhälle.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa