Inför återuppbyggnaden av Ukraina

Insändare 9 april 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I detta nu vet vi inte utkomsten av aggressionskriget mot Ukraina annat än att väldigt många har fått sätta livet till och att väldigt många har blivit skadade fysiskt och mentalt. Dessutom har det ställts till med mycket stora skador på byggnader för bostäder, skolor, vårdinrättningar, fabriker etc. Det har föreslagits en slags Marshall-hjälp till Ukraina efter att Rysslands militär har slängts ut. 

En sådan hjälp kräver enorma belopp. Det är därför av mycket stor vikt att endast mycket små belopp hamnar hos korrupta firmor/personer så att i stort sett allt går till det avsedda. Ukraina var före aggressionerna känt för att ha ganska omfattande korruption. Därför behöver mycket förberedas nu så att effektiv hjälp kan komma igång direkt efter krigsslut. 

Väldigt stränga antikorruptionslagar behöver införas och utländska revisorer måste få långtgående befogenheter. Dessa revisorer bör ledas av U.S. Government Accountability Office  eftersom dess revisorer verkar ha betydligt större integritet än sina europeiska kollegor. Detta baseras på revisionerna av Palestinska Myndigheten för kanske tio år sedan då EU:s revisorer sa att myndighetens affärer var i stort sett bra medan GAO:s revisorer kom till slutsatsen att affärerna var korrupta. 

De svenska deltagarna bör ha en rejäl genomgång hos tidigare FN-revisor Inga-Britt Ahlenius, som har visat prov på mycket stor integritet, innan de tar sig an uppdraget. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa