Informera markägare om allemansrätten

Insändare 7 december 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åren har jag vandrat och cyklat långa sträckor i Eskilstunas utkanter, där det finns många vackra och intressanta platser få känner till. Tyvärr stöter man ibland på störande och stöddiga, ofta yngre män som inte förstått vad allemansrätten innebär. 

Jag får intrycket att dessa är nyinflyttade, som nyligen tagit över mark i området och inte riktigt förstått situationen vad gäller "deras" vägar och naturområden, som i många fall inte ens är deras.

Några har försökt blockera min färdväg med bil, fota mig, och en gång blev jag förföljd med bil flera kilometer på ett märkligt och obehagligt sätt, och det har gått så långt att jag tappat lusten att göra fler utflykter periodvis. Jag har också sett historiskt viktiga och sevärda områden spärras av helt, troligen utan tillstånd.

Det finns också hotfulla skyltar uppsatta på flera ställen som borde vara olagliga, ofta med rasistisk underton. Jag har anmält sådana till polisen, men de verkar inte ha gjort något.

Allemansrätten innebär att de som vistas i naturen har rätt att gå eller cykla på de vägar som förbinder eller leder till annars svåråtkomliga platser, även när de går nära deras hus. Det är inte alltid upp till markägarna att förbjuda trafik på en viss väg bara för att den går över deras mark. 

Borde inte de som köper mark eller bostad i relevanta områden informeras bättre om vad allemansrätten faktiskt innebär för de som äger mark där viktiga gångstråk och naturplatser ingår? Och se till att de vet vilken del av marken som faktiskt är deras, och vilka allmänheten har rätt att vistas på?

 

Ämnen du kan följa