Ingen medborgare ska behöva vara orolig

Jimmy Jansson (S) skriver om Seniors etablering och dispensen för metylenklorid.

Jimmy Jansson (S) skriver om Seniors etablering och dispensen för metylenklorid.

Foto: Joakim Serrander/Niklas Holm

Insändare2024-07-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jimmy Jansson (S) skriver om Senior Materials etablering i Eskilstuna och den kritik som framförts på insändar- och debattplats i Eskilstuna-Kuriren.

I Sverige är det fri etableringsrätt för att starta företag. Man behöver inte be om lov. Men man kan behöva tillstånd beroende på vad man vill göra.  

Seniors etablering är starkt kopplad till Northvolts satsning på batterier i Skellefteå. Men också till Northvolt/Volvos satsning i Göteborg. Samt att Europa som helhet efterfrågar Seniors produkter som också finns i allt som har denna typ av batterier. Mobiler, datorer, läsplattor, klockor och annan elektronik.

Seniors val av Eskilstuna bottnar i goda kommunikationer med järnväg genom kombiterminalen och lagom avstånd till norr som söder och Europa. 

När företag väljer att starta sin verksamhet på en plats så köper de mark eller hyr en lokal. I Seniors fall gör de båda två. De hyr nu av en privat fastighetsägare men har köpt mark av kommunen, som varit utpekad för företagsetableringar sedan länge, för att bygga sin fabrik. Inget parti i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen har motsatt sig att sälja den marken. Så för mig som ordförande i kommunstyrelsen har jag att verkställa det beslutet.

Därefter ansöker företaget om bygglov. Det är kommunens sak att avslå eller bevilja det. Följer bygglovet plan- och bygglagen så kan kommunen bara säga ja i praktiken. 

Återstår då miljötillstånd om sådant krävs för verksamheten. Där har kommunen som myndighet utifrån gällande lagstiftning möjlighet att yttra sig, ställa krav och försöka påverka. Det har Eskilstuna kommun gjort. Kritiska frågor har ställts. Farhågor lyfts. Men det yttersta avgörandet i så stora ärenden fälls av länsstyrelsen och domstolar (staten, således). Och här har domstolen gett besked att Senior får bedriva sin verksamhet, under vissa villkor och som nu är i två år. 

Sveriges regering och inte minst energiministern har pekat ut elektrifiering som den väg som gäller framåt. Så det är också mot bakgrund mot det detta ska ses. Den ökade användning av elektrifierade fordon och teknik driver fram krav på produktion i Europa och inte bara att saker köps i Asien och fraktas hit med båt. Pandemin visade på känsligheten i det när produkter tog slut och företag vill numera ha produktionen av komponenter nära. Någonstans i Sverige eller Europa hade denna tillverkning hamnat till slut. De valde Sverige trots vår skarpa lagstiftning. Och enligt uppgift planerar företaget för fler anläggningar i andra länder. 

undefined
Senior Materials i Svista i Eskilstuna.

Man kan med all rätt vara kritisk till framförallt bristen på transparens. Det åligger företag som vill starta verksamhet att informera, berätta och möta såväl kommun som medborgare med sina tankar och vad de avser att göra för att garantera vår trygghet. Utöver att kommunicera med myndigheter. Vi som medborgare ska få vara oroliga tills att företaget gett oss trygga besked. Och vad händer när dispensen tar slut om två år? Finns en plan för annan typ av produktion eller hoppas man på förlängning? Det behöver vi få veta. 

Valet av teknik, när väl etableringen är klar, vilket kommunen har svårt att överblicka, kommuner har begränsad insyn i privata företag, men teknikvalet, när det nu är känt, måste kunna ifrågasättas. Också hur en plan för att fasa ut detta mot bättre lösningar ser ut. Att företaget också måste kunna ge oss medborgare garantier – även om domstolen nu gett företaget tillstånd och vi behöver kunna lita på domstolar och myndigheter – för att vi ska känna oss trygga. Sverige har nog Europas hårdaste miljölagstiftning. Det måste betyda något för oss medborgare. 

De behöver berätta hur planen ser ut framåt. Kan de fasa ut eller fånga in produkten? Hur snabbt bryts det ner och försvinner i praktiken? Allt detta måste de berätta om och ge oss betryggande besked om. Vilket inte borde vara ett bekymmer eftersom tillstånd erhållits av staten via domstol. 

Eskilstuna kan aldrig acceptera att vår hälsa sätts på spel. Det är därför kommunen varit kritisk i tillståndsprocess och vi beslutat att själva sköta tillsynen (kontrollen) av företagets verksamhet. Vi har också ansökt hos länsstyrelsen att företaget ska klassas för att själva lägga resurser på och bygga upp tillräcklig förmåga vid händelse av en olycka. Det ska inte skattemedel stå för. 

Eskilstuna har en hel del företag med farlig verksamhet som kräver särskilda tillstånd. Så det finns en vana att kontrollera företagens verksamhet löpande. 

8 500 människor i Eskilstuna gick inte till jobbet i dag. 220 miljoner kronor om året går till försörjningsstöd. De sociala kostnaderna för arbetslösheten uppgår till över en halv miljard om året. Försiktigt beräknat. Så nog behövs jobben. Här finns pengarna alla vill ha till skolan och äldreomsorgen. 

Men aldrig på bekostnad av vår hälsa. Och det är myndigheternas ansvar utöver företaget själv, som bär det största ansvaret, att garantera det. Ingen medborgare ska behöva vara orolig eller fundera över det. Har domstolen sagt ja så måste den ta sin del av ansvaret. 

Senior behöver kliva fram. Vara transparenta och möta Eskilstunas frågor och ge oss trygga svar och visa hur vägen ser ut framåt. Det är bara så man kan bli en del av gemenskapen och vinna tillit hos medborgarna och också kunna attrahera de medarbetare som behövs. Både för att få ner den extremt höga arbetslösheten men också för att företaget ska kunna göra det de åtagit sig. 

Och vi konsumenter. Vi behöver se till att köpa produkter, även om de är dyrare, som innehåller batterier som är tillverkade med bästa möjliga teknik. Då tvingar vi företag att utvecklas.

undefined
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.