Inget akut skadligt i avfallsbalarna

Vi gör vad vi kan för att minska risken för att avfallet sprids eller att närliggande verksamheter råkar skada balarna.  Skriver Anna Norberg, enhetschef miljökontoret.

Vi gör vad vi kan för att minska risken för att avfallet sprids eller att närliggande verksamheter råkar skada balarna. Skriver Anna Norberg, enhetschef miljökontoret.

Foto: David Gagnert

Insändare2021-04-15 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändarsvar – Eskilstuna kommun – ta ert ansvar.

Tommy Persson från Barva skriver i en insändare den 26 mars att kommunen ska ta ansvar för att hantera de balar med avfall som tillhör NM Trading & Transport ABs konkursbo. Miljö- och räddningstjänstnämnden har tillsynen över verksamheten, nu liksom innan konkursen. Vi gör vad vi kan för att minska risken för att avfallet sprids eller att närliggande verksamheter råkar skada balarna. 

Utifrån vad vi sett av innehållet i balarna så har NMT lämnat korrekta uppgifter om deras innehåll och det är i huvudsak papper, trä och plast. Det finns inga indikationer på att det innehåller avfall som är akut skadligt för människor eller naturen.

Det kvarlämnade avfallet kommer att medföra en kostnad på flera miljoner att hantera och den kostnaden ska så långt som möjligt bli en fråga för de som tjänat pengar på hanteringen. Tills dess får vi, konkursförvaltaren, fastighetsägaren och verksamheter i närheten se till att hålla ned riskerna med lagringen.