Inrätta ett finsktalande äldreboende i Eskilstuna

Vi Kristdemokrater anser att kommunen ska komplettera den finsktalande avdelningen för demensboende med en avdelning för övriga finsktalande. Skriver Bo Hellmark och Susanne Henning Aihonen (KD)

Vi Kristdemokrater anser att kommunen ska komplettera den finsktalande avdelningen för demensboende med en avdelning för övriga finsktalande. Skriver Bo Hellmark och Susanne Henning Aihonen (KD)

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-10-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi Kristdemokrater anser att kommunen ska komplettera den finsktalande avdelningen för demensboende med en avdelning för övriga finsktalande i kommunen. Eskilstuna kommun är en an av Sveriges 66 kommuner som ingår i förvaltningsområdet för finska språket och ska erbjuda bland annat detta. Allt enligt kommunens egen hemsida.

Vi har närmare 17 000 personer, cirka 16 procent av befolkningen med finsk anknytning. De kom till oss som krigsbarn i början på 40-talet och därefter kom den stora arbetskraftsinvandringen under 50- och 60- talet, som med sina insatser, var med och grundade vår gemensamma välfärd. På den tiden fanns ingen SFI utan de fick klara sig själva och gjorde det med bravur, arbetade, bildade familjer och bidrog med skattepengar. Den andra generationen finsktalande fick hemspråksundervisning i skolan vilket bidrog till att det finska språket lever kvar inom familjerna.

När man blir äldre och minnet börjar svikta kan man tappa det språk som inte är modersmålet och har man glömt svenskan och behöver flytta till ett äldreboende där det saknas andra finsktalande riskerar hamnar man i språklig isolering. Värdet av att kunna kommunicera i vård- och omsorgssituationer kvalitetssäkrar vården. Flera uppger att tillgången till finskspråkig personal varit avgörande för att de skulle acceptera att ta emot insatser. Äldreomsorg med finskspråkig personal är också viktigt för anhöriga. Först när anhöriga vet att deras närstående kan kommunicera med personalen förmår äldreomsorgen fungera på ett tryggt sätt för såväl brukaren som för de anhöriga.