Dags att lägga ner all telefonförsäljning

Hade jag betett mig som dagens callcenterpersonal hade jag fått sparken, skriver en tidigare telefonförsäljare. Personen på bilden har ingenting med texten att göra.

Hade jag betett mig som dagens callcenterpersonal hade jag fått sparken, skriver en tidigare telefonförsäljare. Personen på bilden har ingenting med texten att göra.

Foto: Tim Aro (TT)

Insändare2024-09-18 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå avslöjandena om Socialdemokraternas lottförsäljning.

Callcenterbranschen har i många år haft oetiska försäljningsmetoder. Jag har själv jobbat, i början på 2000-talet. Då var dagens metoder totalt förbjudna. Vi var tvungna att be om kundernas tid. Om de inte hade tid att prata med oss fick vi inte fortsätta samtalet. Vi fick inte fara med lögn. Vi skulle vara korrekta i vår information.

I dag utbildas säljarna att ha vilseledande information. Kunden ska tro att det är deras elbolag, mobiloperatör och så vidare som ringer. Man låter som om att man får saker och man är inte tydliga med vad det kostar egentligen. Man är även vilseledande så man kan tro att man vunnit något vad det gäller lotterier.

På min tid om vi sålde abonnemang så slutade abonnemanget efter avtalad tid. Kunden var tvungen att själv agera om de ville förlänga abonnemanget. Så att Socialdemokraterna får den här kritiken är inte konstigt.

I den samtalsmallen som säljaren har står det inte att de ska tvinga sig på kunderna. Det får de lära sig vid utbildningstillfällen. Cheferna kan sitta och lyssna på samtalen och många spelar in i så kallat "utbildningssyfte".

Hade jag betett mig som dagens callcenterpersonal hade jag fått sparken. I dag får de sparken om de inte tvingar sig på kunderna.

Dags att lägga ner all telefonförsäljning. Branschen tar död på sig själv med oetisk moral och arbetsetik.